Idén is lesz bárányhimlő elleni védőoltási program Salgótarjánban

Az idei évben is az önkormányzat biztosítja a bárányhimlő elleni védőoltást a salgótarjáni lakóhellyel rendelkező 3 és 4 év közötti gyermekeknek. Erről csütörtöki ülésén döntött a város közgyűlése.

Tavaly előtt 128, 2018-ban 124 gyermeknek adták be az önkormányzat által kifizetett oltásokat az alapellátásban dolgozó gyermekorvosok. A betegség elleni védőoltás idén szeptembertől a Nemzeti Immunizációs Program része lesz, a nemzeti program azonban a 2,5 éves kor alatti gyermekek védőoltását támogatja. A salgótarjáni városvezetés emiatt a korosztályi rés miatt még az idei évben is biztosítja a salgótarjáni lakóhellyel rendelkező, 3 és 4 év közötti (2015. szeptember 1. és 2016. augusztus 31. között született) korosztály védőoltását. A bárányhimlő elleni oltás az illetékes házi gyermekorvosok és védőnők segítő közreműködésével történik. Az oltóanyag a Varilrix nevű vakcina, egy gyermek oltási sora kettő adagból áll, melyet augusztus és szeptember hónapokban lehet majd beadatni.

A bárányhimlő a leggyakoribb bejelentett fertőző betegség hazánkban. Magyarországon évente 30-40 ezer bárányhimlős esetet jelentenek, de a valós megbetegedések száma ennek körülbelül a duplája lehet. A gyermekek 85-90 százaléka 10 éves koráig átesik ezen a vírusfertőzésen. Általában magától gyógyuló betegség, de az esetek 2-6 százaléka szövődménnyel jár, melyek kezelésére legtöbbször kórházi ellátásra van szükség. A védőoltás olyan anyagi terhet jelentene a legtöbb családnak, melyet sokan nem tudnak önerőből felvállalni. A betegségről, illetve a védőoltásról további tájékoztatás vagy egyéb információ a www.baranyhimlo.hu honlapon olvasható.

 
Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: Pixabay)