Idén is elmarad a Hollókői Húsvéti Fesztivál

Fesztivál, felvonulás és utcai locsolkodás sem lesz idén Hollókőn (Fotó: Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.)
Fesztivál, felvonulás és utcai locsolkodás sem lesz idén Hollókőn (Fotó: Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.)

A járványhelyzet miatt idén sem rendezik meg a Hollókői Húsvéti Fesztivált, emellett pedig a hagyományőrző programok, a népviseletbe öltözött helyiek felvonulása, illetve a locsolkodás is elmarad.

Kelecsényi Péter, a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a 100,4 Rádió 1 kora délutáni helyi adásában elmondta: a faluban jelenleg a kiállítások és az ajándékboltok is zárva tartanak, ráadásul felújítás miatt a vár sem látogatható, így az ide érkezők programja jellemzően egy-egy séta vagy túra a környéken. Ennek ellenére hétvégente számos látogató jön Hollókőre, hiszen ugyanolyan nyitott, mint bármely más község vagy város a megyében – tette hozzá Kelecsényi Péter.

Mivel ebben az évben a kisebb települések polgármesterei nem kaptak lehetőséget saját szabályok bevezetésére, így egyes településrészek lezárására sem, most más stratégiát kellett választani az ide érkezők koordinálására – emelte ki Kelecsényi Péter. Az idei húsvéti hétvégén a Szécsényi Rendőrkapitányság munkatársai és a helyi polgárőrség irányítja majd a forgalmat, akik csak annyi autót fognak beengedni Hollókőre, ahány biztonságosan le tud parkolni.

A Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a közeljövőben tervezett rendezvényekről is beszélt, mellyel kapcsolatban elmondta, hogy már idén szeretnének egy nagyobb volumenű eseményt szervezni. A tervek szerint az augusztus 20-i hétvégén egy háromnapos fesztivált rendeznek majd, a húsvétihoz hasonlóan koncertekkel, tánccal, hagyományőrző programokkal. Emellett több más, kisebb rendezvényt is szeretnének megvalósítani, például különböző felvonulásokat, vásárokat, pikniket – természetesen mindezt csak akkor, ha a járványügyi helyzet megengedi.

Kelecsényi Péter hozzátette, akár már tavasz végétől is szerveznének kisebb-nagyobb megmozdulásokat hétvégente. Ami az év további részét illeti, ősszel futóversennyel, valamint szüreti felvonulással készülnek, november-december környékén pedig ugyancsak szeretnének kisebb eseményeket tartani.

 

Kiemelt archív fotó: Fesztivál, felvonulás és utcai locsolkodás sem lesz idén Hollókőn (Fotó: Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.)