Idén is a Fő téri szabadtéri gála lesz a Nemzetközi Dixieland Fesztivál csúcspontja

A 34. Nemzetközi Dixieland Fesztivált rendezik meg Salgótarjánban keddtől vasárnapig, lesz a programban Visegrádi Gála a Fő téren, gasztro jazz-est és a’capella koncert is – tájékoztatta az MTI-t a fesztiváligazgató. Tóth Csaba elmondta: az idei fesztiválon a fiatalokhoz szeretnék közelebb vinni a dixieland és jazzmuzsikát, ezért a program több ponton eltér az előző évek gyakorlatától, nem lesz színháztermi koncert és örömzene.

Harmincnégy éves fesztiválról van szó, amelynek nem csak a muzsikusai lettek idősebbek, de a közönsége is; szeretnék bemutatni ezt a nemzetközileg jegyzett fesztivált a fiataloknak, és elérni, hogy úgy érezzék, érdekes szabadidős program számukra is – tette hozzá.

Mint ismertette, az első két nap a város középiskolás diákjainak szól, megismertetik a jazzmuzsikát salgótarjáni és Nógrád megyei muzsikusok közreműködésével.

Szombaton a Fő tér ad helyet a Visegrádi Gálának, amelyen fellép a cseh Black Burinos, a szlovák Funny Fellows, a lengyel Leliva Jazz Band, Magyarországról pedig a Dixie King of Hungary. Ez a zenekar egy muzsikus – a két éve elhunyt Benkó Sándor – kivételével ugyanazt a formációt jelenti, mint az egykori Benkó Dixieland Band. A gasztro jazz-esten a Hello Cafében két Szlovákiából érkező zenekar szolgáltatja majd a zenét.

A hagyományos templomi koncertet idén is megrendezik: a Szent József Plébániatemplomban a MÜPA tehetségkutató versenyének idei győztese, a WindSingers ad a’capella koncertet.

A fesztivál kísérőprogramja a ma kezdődött és szombatig tartó IV. Salgótarjáni Ifjúsági Jazz Tábor. Tóth Csaba elmondta: négy éve azzal a szándékkal indították el a tábort, hogy a fiatalokat összehozzák a jazz nagyöregjeivel, olyan jazzművészekkel, akik tanítják is ezt a műfajt. A produkció az elmúlt három évben mindig bemutatkozott a fesztiválon, ez most sem lesz másképp, a Visegrádi Gála az ifjú zenészek műsorával kezdődik.

 

MTI nyomán
Kiemelt fotó: A szombati Visegrádi Gálán is fellépő szlovák Funny Fellows (Fotó: Funny Fellows | Facebook)