Ideiglenes járványhelyzeti menetrendek lépnek életbe egyes regionális vasútvonalakon

(MTI Fotó: Komka Péter)

Június 6-tól több vasútvonalon ideiglenes járványügyi menetrend lép életbe, a járatok egy része helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat, a változások a vonaton utazók nagyjából 4 százalékát érintik – közölte a MÁV csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a járványhelyzettel kapcsolatos intézkedések következtében a MÁV-Start belföldi utasforgalma március 15. és május 15. között mintegy 70 százalékkal maradt el a múlt év azonos időszakának teljesítményétől, a nemzetközi forgalom pedig minimálisra csökkent. Hozzátették: egyelőre bizonytalan, hogy mikorra közelíti meg az utasszám a koronavírus-járvány előtti időszakban mért adatokat.

A korlátozások fokozatos feloldása, a védekezés új szakasza lehetővé teszi a vonat- és buszközlekedés újjászervezését. A vasúti fővonalakon elvégzett vagy jelenleg is zajló, több mint ezermilliárd forintos fejlesztéseknek köszönhetően a párhuzamosan futó távolsági buszjáratok pedig több viszonylaton csökkenthetők, megszüntethetők – olvasható a közleményben.

Június 6-tól egyes vonalszakaszokon a járatok egy része helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat, bizonyos viszonylatokon pedig a párhuzamos utakon közlekedő helyközi buszjáratokkal lehet majd utazni. Az előírt védőtávolság a buszokon is betartható, hiszen a viszonylatokon közlekedő vonatok átlagos utasforgalma nem éri el a tízet, 11 vonal esetében pedig legfeljebb kettő.

A közleményben azt írták: a vasúttársaság folyamatosan figyelemmel kíséri a pótlóbuszok és a párhuzamos útvonalakon közlekedő helyközi buszjáratok utasforgalmát, szükség esetén a megrendelővel közösen felülvizsgálja a menetrendet, és “rugalmasan alakítja a biztosított kapacitásokat”. Az ideiglenes járványügyi menetrendek bevezetése lehetőséget teremt arra, hogy a felszabaduló vasúti jármű és állományi kapacitásokat a MÁV a fővonali közlekedésre csoportosítsa át. A regionális közösségi közlekedés egységes menetrendjének kialakítása mellett a későbbiekben bevezethető az egységes és átjárható jegyértékesítési rendszer is – tették hozzá.

A MÁV honlapján közzétett tájékoztatás szerint Balassagyarmat és Ipolytarnóc között a mostani négyből egy vonatpár marad meg jövő hét szerdától, a többi szerelvény helyett vonatpótló buszok közlekednek. Nagyoroszi és Balassagyarmat között a mostani nyolc helyett négy vonatpár marad a menetrendben, a többi vonat utasai pótlóbuszon utazhatnak ezen a szakaszon. Az érintett nyugat-nógrádi települések polgármesterei szerdán közösen ellenezték a terveket, illetve átmeneti intézkedés esetén garanciát kértek az éves menetrend szeptemberi visszaállítására.

Az intézkedés a Hatvan-Somoskőújfalu vasútvonalat nem érinti.

 

Kiemelt archív fotó: Bzmot mellékvonali motorvonat Ipolytarnóc állomáson (Fotó: MTI/Komka Péter)