Huszonöt salgótarjáni körzeti orvos kapott címzetes főorvosi titulust

Tizenöt háziorvos, négy házi gyermekorvos és hat fogorvos vehette át az ezt rögzítő díszoklevelet Salgótarján Közgyűlésének csütörtöki ülésén.

A cím adományozásának lehetőségét egy 2000-es egészségügyi miniszteri rendelet rögzíti. Ennek értelmében jogosult a cím használatára az a háziorvos, aki 20 éven keresztül folyamatosan körzeti, illetve háziorvosi feladatokat; körzeti gyermekorvosi, illetve házi gyermekorvosi feladatokat látott el; valamint az a fogorvos, aki 20 éven keresztül folyamatosan a fogorvosi alapellátásban tevékenykedett. A város közgyűlése – hagyományteremtő szándékkal – júniusi ülésén döntött a Salgótarján Megyei Jogú Város egészségügyi alapellátásában részt vevő, 2017. december 31. dátummal a címzetes főorvosi cím használatára jogosult orvosok számára a díszoklevél adományozásáról.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere a csütörtöki átadó ünnepségen úgy fogalmazott, tisztában van az orvosok helyzetével, akik egyre kevesebben vannak és ma már az is problémát okoz, hogy egy esetleges nyugdíjazás esetén ki fogja ellátni a praxist. Sokan elhivatottságból, szakmaszeretetből, és talán ebbéli felelősségérzetből is folytatják a munkát, ami tiszteletre, elismerésre, megbecsülésre méltó – tette hozzá a polgármestere. Fekete Zsolt szólt arról is, hogy bár az önkormányzat kevés eszközzel rendelkezik, amivel megkönnyítheti, segítheti a körzetekben dolgozó orvosok munkáját – de amit megtehetnek, abban igyekszenek a lehető legtöbbet nyújtani.

A polgármester végül megköszönte a körzeti orvosok több mint két évtizedes munkáját, melyet a város lakosaiért végeznek, illetve azt is, “hogy türelmesek velünk, hogy itt maradtak és itt mutatnak példát a társadalomnak”.

Díszoklevélre jogosulttá vált háziorvosok: Dr. Kocsis Lászlóné Dr. Mester Mária, Dr. Szervátka Ilona, Bujtárné Dr. Ottmár Piroska Zsuzsanna, Dr. Csorba Bertalan Csaba, Dr. Pattogató Mária, Dr. Ferkó Attila, Dr. Oláh Sándor, Dr. Bencze Sándor, Dr. Tóth Edit, Vargáné Dr. Zeke Annamária, Dr. Kakukné Dr. Ottmár Edit, Dr. Fodor Péter Miklós, Dr. György Ildikó, Antalné Dr. Zsélyi Éva, Dr. Vozsech István. Díszoklevélre jogosulttá vált házi gyermekorvosok: Tamásiné Dr. Papp Márta, Dr. Simon Judit, Dr. Barrakné Dr. Herczeg Éva Melinda, Dr. Nagypál Mária. Díszoklevélre jogosulttá vált fogorvosok: Dr. Hídvégi Judit, Dr. Literáti Csilla, Dr. Molnár Judit Nóra, Dr. Kocsis László, Dr. Szabó Helga, Dr. Racsné Dr. Laki Marianna.

A tervek szerint 2019-től kezdődően a Semmelweis-napi ünnepségek keretében adják majd a jogosult salgótarjáni orvosok részére a címzetes főorvosi címeket igazoló díszokleveleket.

 

Kiemelt archív fotó: Dr. Ferkó Attila, a Vásártér háziorvosa (MTI Fotó: Komka Péter)