Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség Nógrádban is

Sebességmérő akciót tart a rendőrség szerdán reggel hat órától, csütörtökön reggel hat óráig, többek között olyan helyszíneken, amelyeket az állampolgárok javasoltak – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden a köztévében. Gál Kristóf azt mondta, a Speedmarathon nevű 24 órás összeurópai akció célja, hogy felhívja a figyelmet arra, a közlekedés biztonságának fenntartása nem csak a rendőrség dolga.

Beszélt arról is, hogy 2018 augusztusában 31-gyel, egész évben pedig néggyel többen haltak meg közúti balesetben, mint az azt megelőző évben. Tavaly a halálos balesetek 8,4 százalékát okozta ittas vezetés – ismertette. Hozzátette, az ittasan balesetet okozók 66 százaléka autós, a második helyen tíz százalékkal a kerékpárosok állnak, a balesetek mindössze nyolc százalékát okozzák teherautó- és buszvezetők.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Nógrád megyében 2018-ban 319 személysérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt. Ezek száma egy év alatt a megyék közül a legnagyobb mértékben, 14 százalékkal emelkedett.

A könnyű sérüléssel végződő közlekedési balesetek száma ugrott meg leginkább, ebből negyedével volt több 2018-ban, mint egy évvel korábban. A közúti balesetekből héttel kevesebb, összesen 6 végződött halállal, az áldozatok száma pedig 15-ről szintén 6-ra csökkent. A balesetek túlnyomó része (92 százaléka) a járművezetők hibájából következett be, leggyakrabban a sebesség nem megfelelő megválasztása és az elsőbbség meg nem adása miatt.

A nemzetközi ellenőrzés részeként Nógrád megyében is a rendelkezésre álló valamennyi változtatható helyű Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pont használatban lesz, folyamatosan egy helyszínen legfeljebb négy órán keresztül ellenőriznek majd.

Salgótarjánban szerdán reggel a Budapesti úton, délelőtt a Salgó úton, délután a Nagymező és a Karancs utakon, este a Tarjáni és a Füleki utakon biztosan lesz sebességellenőrzés. A szerdáról csütörtökre virradó éjszaka során mérik majd az arra haladók sebességét a Füleki, a Karancs, a Budapesti és a Rákóczi utakon, továbbá a 21-es út ipari parkkal párhuzamos szakaszán is. A Nógrád megyei ellenőrzési helyszínek listája ide kattintva érhető el.

 

3100.hu Fotó: Sebességellenőrzés Salgótarjánban, a Salgó úton