Huszár Máté: nagy volt a tempó és kevés a külső segítség

Díszünnepséget rendeztek hétfőn este a salgótarjáni József Attila Művelődési Központban, a megyeszékhely várossá nyilvánításának 98. évfordulója és a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Az eseményen – a magánéleti okokból távol maradó – Fekete Zsolt polgármester helyett Huszár Máté alpolgármester mondott évértékelő és ünnepi beszédet.

Az alpolgármester úgy fogalmazott: 2019 sűrű év volt Salgótarján életében; nagy volt a tempó és kevés a külső segítség. Huszár Máté a rendkívüli támogatások hiányára hivatkozva bírálta a kormányt, hozzátéve, hogy a “furcsa helyzet” ellenére a város költségvetése stabil, egyensúlyos, ám feszített. Bírálta a megválasztott országgyűlési képviselőt is, akinek értékelése szerint “keményebben kellene képviselnie Nógrád megye székhelyének érdekeit”.

Huszár Máté a várost hatványozottan sújtó rendszerszintű problémának nevezte a pedagógushiányt, a tömegközlekedés helyzetét, az orvoshiányt és azt, hogy a kevés rendőr miatt a biztonságérzeten is lenne mit javítani. Kiemelte, ezek többsége állami feladat, ennek ellenére az önkormányzat – szűkös lehetőségeihez képest is – próbál segíteni a helyzeten.

Az alpolgármester példaként felhozta, hogy

  • a helyi praxisok fenntartásához havi támogatást nyújtanak az orvosoknak, csütörtökön pedig egy olyan előterjesztést tárgyal a közgyűlés, mely szerint az alapellátás vállalkozóként tevékenykedő orvosainak helyi adómentességet biztosítanának;
  • a tömegközlekedés területén bíznak az új szolgáltató, azaz a Volánbusz konstruktivitásában, miután “az eddigi szolgáltató ellenállt az innovációra törekvő javaslataiknak”, így “hiába pumpálnak” évről évre sok száz millió forintot a tömegközlekedésbe, a szolgáltatás színvonala csapnivaló;
  • a rendvédelem területén a térfigyelőkamera-rendszer bővítésével, továbbá saját biztonsági szolgálat felállításával léptek előre a városközpontban, amit a jövőben azon városrészekre is kiterjesztenének, ahol erre szükség van.

Értékelőjében Huszár Máté két témában tompította a kritikát. Az egészségügy vonatkozásában hozzátette, hogy a kórházzal közösen dolgoznak az ellátás zavartalansága érdekében. A közbiztonság tekintetében pedig úgy fogalmazott: nagy szakértelemmel és hatékonyan derítik fel az ügyeket a helyi rendőrök, amit köszönnek, egyben gratulálnak is mindehhez.

Huszár Máté a közfoglalkoztatás helyzetéről azt mondta: szinte mindenki kikerült a közmunkaprogramokból, “aki bérből és fizetésből szeretne élni”. A létszámmal párhuzamosan azonban az állami támogatás is folyamatosan csökken, így “szükséges átgondolni a városüzemeltetési feladatok átszervezését”.

Továbbra is állítjuk: Salgótarján épül – mondta Huszár Máté.

Az alpolgármester ezt alátámasztandó többek között a közintézmények felújításának folyamatát, vállalkozások és szolgáltatók betelepülését, továbbá a Modern Városok Programot is említette. Utóbbival kapcsolatban azonban megfogalmazta: minisztériumok asztalain parkol a tervek többsége. Szóba került a plázastop-törvény okán elutasított bevásárlóközpont-építési törekvés is, ezzel kapcsolatban Huszár Máté azt mondta, hogy ha a másodfokú határozat is elutasító lesz, akkor a nyilvánossághoz fordulnak majd.

Az alpolgármester arról is szólt, hogy úgy érezni, mintha a tarjániak újra elkezdenék igazán szeretni városukat, mintha azt mondanák: igen, bizony sok hibája van ennek a településnek, le van maradva más megyei jogú városokhoz képest, nem is kicsit, de a miénk, ne bántsa senki; szeretjük, mert van miért szeretni.

Huszár Máté ezt a morális változást az elmúlt évek legnagyobb és legfontosabb eredményének nevezte.

Az alpolgármester beszédét követően átadták a városi kitüntető címet és díjakat, majd Bereczki Zoltán EMeRTon-díjas színész, énekes, és Radics Gigi énekesnő műsorát élvezhették a meghívott vendégek. A díszünnepségen közreműködött Lukács Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, költő, érdemes és kiváló művész, akinek előadásában Váczi Mihály: Ezt! Itt! Most!, illetve Radnóti Miklós: Himnusz a békéről című költeményét hallhatta a közönség.

 

3100.hu Fotó: Huszár Máté évértékelő és ünnepi beszéde Salgótarján várossá nyilvánításának 98. évfordulója és a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2020. január 27-én a József Attila Művelődési Központ színháztermében