Húsz évet is kaphatnak az áfacsaló nógrádi betonacél-kereskedők

(Forrás: Pixabay)

Betonacél-kereskedést folytató bűnszervezetet számoltak fel Nógrád megyében, a bűnszervezet áfacsalással több mint négyszázmillió forintos kárt okozott a költségvetésnek. Az ügyben tizenöt embert gyanúsítanak költségvetési csalással – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense az MTI-vel.

Kovács Dorina elmondta: a gyanúsítottak az Európai Unió területéről szereztek be betonacélt, amely egy magyar cégekből álló számlázási láncolaton keresztül egy szintén az érdekeltségi körükbe tartozó Pest megyei építőipari vállalkozáshoz került. A cégláncolatban elcsalták az áfát, a fiktív számlás vásárlások után visszaigényelték a forgalmi adót, összességében négyszáztíz millió forint kárt okozva a költségvetésnek – tette hozzá.

A sajtóreferens közölte: a NAV pénzügyi nyomozói egyszerre huszonhárom helyszínen tartottak házkutatást, tanúkat hallgattak ki, és öt gyanúsítottat őrizetbe vettek. Az akcióban lefoglalt autók, készpénz és bankszámlák értéke meghaladta a százmillió forintot.

A most lezárt és a főügyészség elé került ügy 2015-ben robbant ki. Közel négy évvel ezelőtt arról írtunk, hogy a bűnszervezet egyik vezetőjének kihallgatását követő orvosi vizsgálaton kábítószer származékot mutattak ki a véréből. Szintén ettől a férfitől előkerült egy kulcs is, ami egy családtagnál lefoglalt széfhez tartozott, ami több mint 50 millió forintot rejtett. Az akkori rajtaütésben negyven helyszínen, Nógrád, Heves és Pest megyében 150 pénzügyi nyomozó és pénzügyőr járőr vett részt. Az okozott kár megtérülése érdekében már akkor több mint hatvanmillió forint készpénzt, valamint három, összesen negyvenmillió forint értékű autót is lefoglaltak.

Az ügyben tizenöt embert gyanúsítanak költségvetési csalással és közokirat-hamisítással. A nyomozás iratait vádemelési javaslattal továbbították a Fővárosi Főügyészségnek. A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt akár húsz évig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

 

MTI nyomán / Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)