Húsz év fegyházra ítélték a zabari férfi gyilkosát

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt 20 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Balassagyarmati Törvényszék azt a – korábbi információk alapján domaházai – férfit, aki egy 27 centiméter pengehosszúságú bajonettel a nyílt utcán megölte italozó társát Zabaron közel két évvel ezelőtt. A Balassagyarmati Törvényszék Sajtóosztálya az akkori rendőrségi tájékoztatáshoz képest bővebben is ismertette a történteket, felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy felkavaró részletek következnek.

A törvényszék ismertetése szerint a férfi a sértett házából este 11 óra körül távozott, miután ott együtt italoztak. Azt mondta szórakozni megy, de éjfélkor visszatért, berúgta az ajtót, majd minden indok nélkül megütötte ismerőse lakásban tartózkodó feleségét. A férj a – hajánál fogva a földön húzott, tovább bántalmazott – felesége védelmére kelt, dulakodni kezdett a tettessel, majd a szembeni szomszédtól próbálta hívni a rendőrséget.

A gyilkos ezt követően vette magához az áldozat házának konyhájából a bajonettet, azzal kirohant a házból és rátámadt a fa kaszanyéllel védekezni próbáló férfira. Miután az kiesett a kezéből, a vádlott szúrt és vágott sérüléseket okozott a férfi felsőtestén a bajonettel. A támadást elszenvedő férfi a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Az ítélet meghozatalában a bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott maga is megsérült, illetve azt, hogy nadrágját az erősen vérző sértettre tekerte. Súlyosító körülmény volt ugyanakkor, hogy a gyilkosságot próbaidő alatt követte el alig két hónappal egy hasonló, de nem halálos kimenetelű erőszakos tettét követően. Szintén súlyosító körülményként vették figyelembe a vádlott “önhibából eredő” ittas állapotát és az elkövetés kitartó jellegét is.

A szabadságvesztés mellett 10 év közügyektől eltiltást is kiszabott a gyilkosra a törvényszék, egyúttal kötelezték a tettest az eljárás során felmerült közel 1 millió 200 ezer forintnyi bűnügyi költség megfizetésére is – közölte a Balassagyarmati Törvényszék Sajtóosztálya.

 

Kiemelt archív fotó: A gyilkossághoz használt bajonett a rendőrségi helyszínelés dokumentációjában (Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)