Húsvéti Sokadalom Somoskőben, családi programok Eresztvényben

Civil kezdeményezésre, jelentős érdeklődés mellett valósult meg tavaly decemberben a Somoskői Advent, aminek itt is a folytatása: a Somoskői Húsvéti Sokadalom. Húsvéthétfőn (2019. április 22-én) kézművesek vásárával, gyermekprogramokkal, nyuszisimogatóval és vezetett gyalogtúrával várják az érdeklődőket Somoskőbe.

Klecsány Anikó főszervező a 3100.hu megkeresésére kiemelte: teljes mértékben helyi civil szervezés volt az adventi esemény, ahogyan a mostani húsvéti program is az. A szervezésből a somoskői Bakancsos vendéglátóhely is nagy erőkkel veszi ki részét, de a város önkormányzata is partnere a településrészi civileknek.

Rengeteg lelkes kézműves érkezik hozzánk a hétfői programra, jellemzően azok, akik Adventkor már velünk voltak, de bővül a repertoár további kiállítókkal is. A rendezvény helyszíne ezúttal a Somoskői Kirándulóközpont és környéke lesz. Itt a gyermekeket egész nap nyuszisimogatóval várjuk, 13 órától zenés műsort is lesz majd nekik Koppándi János jóvoltából. A Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület a vár alatti emlékparkban 14 órától kerékpáros ügyességi versennyel várja szintén elsősorban a gyermekeket. A kicsivel nagyobbakat és a felnőtteket pedig 11 órától Prakfalvi Péter geológus viszi majd vezetett túrára a környéken, “kövek, vizek, emberek” jeligére – sorolta Klecsány Anikó.

A Somoskői Húsvéti Sokadalom kézműves vásárában többek között különböző dekorációs és fazekas termékek, kézműves gyertyák, lekvárok, szirupok, sajtok, mézek és szappanok, textilékszerek és levendulával töltött illatos figurák, festett faáruk, horgolások és fonott kosarak is megjelennek.

A Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpontjában és környékén is várják a családokat a húsvéti időszakban. Vasárnap 10 órától kezdődően a szertelenül ugráló húsvéti nyuszi által szanaszét szórt csokitojásokat kereshetik meg a gyermekek az eresztvényi erdőben. Hétfőn 10 és 15 óra között kézműves foglalkozásokkal várják a családokat – tojásfestéssel, fűzfasíp- és bodzfapuska készítésével. Az eresztvényi geopark központ programjai ingyenesek.

 
3100.hu Fotó: A Somoskői Kirándulóközpont, a hétfői húsvéti sokadalom helyszíne