Húsvéti programajánló

 

Húsvéti fesztivál Hollókőn

Idén is vödörrel locsolkodnak Hollókőn a húsvéti fesztiválon, és ennek a látogatók is részesei lehetnek április 15. és 17. között; a Nógrád megyei világörökségi falu hagyományos húsvéti programjára érkezők megkóstolhatják a házi rétest, megnézhetik a középkori lovagok fegyveres bemutatóját, és számos koncertet láthatnak, fellép többek között Lajkó Félix vagy Ferenczi György is.

Kelecsényi Péter, a szervező Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. igazgatója az MTI-nek elmondta: a hollókői házak, népviseletek, népszokások mind-mind az egyetemes kultúra részei, a palócok pedig büszkén, de vidáman őrzik hagyományaikat; húsvét közeledtével a lányok különleges étrenddel dédelgetik az udvar tyúkjait, a fiúk nagyapjuktól örökölt vödrüket tisztogatják, mert Hollókőn idén is vödörrel locsolkodnak.

A háromnapos Húsvéti fesztivál alatt Hollókő átalakul, a hagyományos falusi csendet a zeneszó és a nyüzsgés töri meg. Az odalátogatók megkóstolhatják a hollókői házi rétest és a palóc lepényt, megcsodálhatják a helyiek világhírű viseletét.

Szombaton az Ófaluban zajlanak a programok. Felelevenítik a kereplőzés hagyományát, a házaknál mutatják be a népi életet, délután lesz a nagyszombati szentmise, majd este Lajkó Félix nagykoncertje, mely ingyenes látogatható programja a fesztiválnak.

A vasárnap húsvéti szentmisével és feltámadási körmenettel kezdődik az Ófaluban, ahol vasárnap és hétfőn is zajlik a locsolkodás a templomnál és az alsó kútnál, lesz nóta és tánc a Bakator zenekarral, táncház a Nógrád Táncegyüttessel. A Kerekes Band udvarban fellép az Agyagbanda, Herczeg Flóra és Bandája, az Iglice mesejátékokat mutat be.

Ezzel párhuzamosan mindkét napon koncerteket szerveznek a Pajtakert nagyszínpadon az Ófalu bejáratánál: lesz Bazsava és Esszencia koncert, fellép Ferenczi György és a Rackajam, a Kerekes Band és Mező Misi, muzsikál a Dűvő zenekar is. A vasárnapot locsoló táncház zárja majd a Dűvő zenekarral és a Nógrád Táncegyüttessel.

Eközben a hollókői vár ura bemutatja, hogy nemcsak az asszonyoknak tartott órákig a beöltözés, hanem a középkori lovagoknak is, a ruhapróba mellett pedig fegyveres bemutatót is tartanak.

Kelecsényi Péter kitért rá: az UNESCO egyetlen faluként Hollókőt választotta a világörökség részévé, és ennek 30. évfordulóját ünneplik egész éven át.

 

Húsvéti programok Eresztvényben, a Novohrad-Nógrád Geoparknál

A Novohrad-Nógrád Geopark Oktató, Kutató és Irányító központja a húsvéti hétvégén is várja a látogatókat. A látogatóközpontként is működő épületben turisztikai információkért és programajánlatokért is be lehet térni.

Látogatóink részére a környék sétaútjait, családi kincskereső programunkat is örömmel ajánljuk, az épületben büfé üzemel – tájékoztatta a 3100.hu-t a Novohrad-Nógrád Geopark Nonprofit Kft.

Április 15-én túrát indítanak a Mária-kúthoz, a Medves-magos vadregényes erdejében megbúvó kegyhelyhez. A körülbelül 15 kilométeres, ingyenes túra során a résztvevők felfedezhetik Európa legnagyobb bazaltfennsíkját, lávabombákat kereshetnek az egykori tűzhányó, a Medves-magos lejtőin, ritka madarak élőhelyein sétálhatnak, tavaszi virágokban gyönyörködhetnek. A túra 9 órakor indul az eresztvényi geopark központtól.

Április 16. családi programot tartanak, húsvéti játszóház lesz Eresztvényben. Húsvéti tojás írókázás, tarisznyaszövés, nyuszi hajtogatás, fűzfasíp készítés is szerepel a programban, melynek részvételi díja 450 forint lesz családonként.

A eresztvényi geopark központ a hosszú hétvégén – Húsvét hétfő kivételével, amikor zárva lesznek – minden nap 9 és 18 óra között várja a látogatókat.

 

Palóc Húsvét a Füleki Várban

Húsvét hétfőjén 12. alkalommal rendezik meg a Palóc Húsvétot a Füleki Várban; a dél-szlovákiai városban népi hangszerek készítését és mézeskalácsok díszítését is megpróbálhatják a résztvevők – tájékoztatta az MTI-t a rendező Füleki Városi Művelődési Központ igazgatója hétfőn.

Illés Kósik Andrea elmondta: a látogatók a kézműves foglalkozásokon kipróbálhatják a tojásdíszítést, gyékényezést, mézeskalács-díszítést, a népihangszer-készítést, de gólyalábazás, arcfestés, kézzel hajtott körhinta, különféle ügyességi versenyjátékok, lovagoltatás, gyermek íjászverseny és mesekuckó is vár rájuk.

A rendezvény helyszínén kirakodóvásár lesz, a szabadtéri színpadon folklór együttesek lépnek fel. Ott lesz a budapesti Góbé Zenekar, a farnadi Nádas Néptáncegyüttes, a bozitai Dubkácik Néptáncegyüttes és a Podjavorská muzika zenekar Nagyszalatnáról, valamint a bénai Rozmaring Citerazenekar. A húsvét keretén belül látogathatóak a Füleki Vármúzeum állandó kiállításai és a Komlótól a sörig című időszaki tárlat, valamint bemutatják a CBC Kiadó Nógrád a magasból című kiadványát, benne a Fülekről készült felvételekkel.

Kedvezőtlen időjárás esetén a Palóc Húsvétot a művelődési központban tartják meg. 2006-ban a helyi Motolla Kézműves Kör tagjai kezdeményezték, hogy az akkor már egyre nagyobb látogatottságnak örvendő vár húsvét hétfőjén is nyitva tartson, és az érdeklődőket műhelyfoglalkozások, kézműves bemutatók várják.

A rendezvény az évek során egyre népszerűbbé válva tavaszi fesztivállá nőtte ki magát. A Füleki Városi Művelődési Központ tavaly vette át a rendezvény szervezését, múlt évben 1054 fizető vendége volt a húsvéti fesztiválnak.

 

Locsolkodós túra a Medves-fennsík környékén

Locsolkodós túrát hirdetett meg a Zöld Út Természetjárók Egyesülete 2017. április 17-re, hétfőre. A Salgótarján 95 túramozgalomba is beletartozó nyílt túra hétfőn 9:45-kor a tóstrandi helyi járati autóbuszállomástól indul majd. Útvonala: Tóstrand – Zagyvaróna – Salgóbánya – Közép-bánya-tó – Medves-magosa – Somoskő. A rövid túra 11,5 kilométeres, 360 méter szintkülönbségű lesz.

 

Kiemelt fotó: Húsvét Hollókőn (MTI Fotó: Komka Péter)