Hova tovább az általános iskola után? Középiskolai felvételi körkép Salgótarjánból

Január a középiskola előtt állók számára kiemelkedően fontos hónap, ebben az időszakban ugyanis már mindenképp el kell dönteniük, hogy az általános iskola elvégzése után hol szeretnék folytatni tanulmányaikat. A nógrádi megyeszékhelyen több intézmény, számos lehetőséget kínál számukra. Van, ahová már korábban jelentkezni kellett a központi felvételire, de a legtöbb salgótarjáni intézmény az általános iskolai érdemjegyeket veszi majd figyelembe. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

 

Gimnáziumok

A Bolyai János Gimnázium, illetve az Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskola a nyolcadikosok számára felvételit tart most szombaton (amire már decemberben be kellett jelentkezni), a Madách Imre Gimnáziumba a középiskolai érdemjegyek alapján lehet bekerülni (illetve két képzésük esetén emellett alkalmassági vizsgát tartanak).

A középiskolák országos rangsorában a legjobb száz közé legutóbb is bekerült a Bolyai János Gimnázium, amelynek profilja a felsőfokú tanulmányokra való felkészítés és a tehetséggondozás. Ezt szem előtt tartva a 2020/2021-es tanévben is meghirdetik emelt szintű idegen nyelv oktatási osztályaikat angol, német és francia nyelvekből, hat és négy évfolyamos képzésekben. Ezek mellett angol-magyar két tanítási nyelvű képzésre is lehet jelentkezni a Bolyaiba, öt és négy évfolyamos osztályokba. Az intézményben magas szinten oktatják a természettudományos tantárgyakat is. A Bolyaiban a Languagecert nyelvvizsgaközpont vizsgahelyeként nyelvvizsgára való felkészítés és vizsgáztatás is történik angol nyelvből.

A Madách Imre Gimnáziumban az általános gimnáziumi képzés mellett emelt óraszámú angol nyelvi képzést, emelt óraszámú testnevelést illetve rajz és vizuális kultúra képzést kínálnak a nyolcadikosoknak. A felvételi eljárásban itt alkalmassági vizsgán kell részt venniük a vizuális kultúra és a testnevelés szakirányt megcélzóknak.

Az Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskola 2003-ban nyitotta meg kapuit általános iskolaként, gimnáziumi képzést a 2007/2008-as tanévtől kezdődően folytatnak. A gimnáziumi képzés négy évfolyamos, általános tantervű, két idegen nyelv oktatásával (angol nyelvi haladó, német nyelvi kezdő csoportokkal).

A középiskolai felvételin legtöbb esetben a hozott pontok számítanak. Általában az iskola által meghatározott tantárgyak 7. év végi és 8. félévi érdemjegyeit veszik számításba, de van, ahol már 5. osztálytól számítanak az év végi eredmények. Az általában beszámítandó tárgyak a következők: magyar nyelv, magyar irodalom, történelem, matematika, egy idegen nyelv, egy természettudományi tantárgy (fizika, kémia, biológia vagy földrajz) és informatika. Az általános iskolák jellemzően legkésőbb február közepéig – a helyben megszokott módon – összegyűjtik nyolcadikosaik továbbtanulási szándékait, és ezek alapján legkésőbb 2020. február 19-ig a KIFIR rendszerben előállítják a felvételi lapokat. A kinyomtatott és aláírt felvételi lapokat be kell küldeni a lapokon szereplő címre. Ezek postára adását ebben az esetben az általános iskola végzi, határideje: 2020. február 19. A teljes nógrádi középfokú képzési kínálat ide kattintva érhető el.

 

Már az új rendszer szerint működő szakképzésbe jelentkeznek a tanulók

Év elején hatályba lépett az új szakképzési törvény, így februárban már az új rendszer szerint működő szakképzésbe jelentkeznek a tanulók – mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára egy, a napokban tartott sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár felidézte, hogy a 2020-21-es tanévtől kezdődően, felmenő rendszerben átalakul a szakképzés intézményi szerkezete. A szakképző intézményeknek két típusa lesz: az ötéves technikum és a hároméves szakképző iskola.

Bódis József kiemelte, hogy a technikusképzés egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. Az öt év elvégzése után a tanulók egyszerre kapják meg az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet. Az itt végzettek szakirányú továbbtanulás esetén előnyt élveznek majd a felsőoktatási felvételiknél. A rendszer rugalmas, jelentős mozgási lehetőséget ad a tanulóknak a különböző képzési formák között – hangsúlyozta.

Az új szakmastruktúra szerint 174 alapszakma lesz. A régi OKJ szerinti szakképesítések tartalmilag beépülnek egy-egy alapszakmába, illetve új szakmákhoz kapcsolódnak, vagy szakmairányként jelennek meg. Fontos területek nem vesznek el, csak más hangsúlyt kapnak – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Hozzátette, hogy szintén felmenő rendszerben fejlesztik tovább a duális képzést, így a tanulók versenyképes tudással és gyakorlattal léphetnek a munkaerőpiacra. A duális képzés során az üzemekben dolgozó tanulók munkabérre jogosultak.

 

A Salgótarjáni Szakképzési Centrum tagintézményei

A Stromfeld Aurél Gépipari Szakközépiskolában meghirdették az Informatikai rendszer és alkalmazás üzemeltető technikus képzést, a Szoftverfejlesztő és tesztelő technikus képzést, a Gépésztechnikus képzést, a Magasépítő technikus képzést, valamint a Gépi- és CNC forgácsoló képzést. A technikumi képzés általános jellemzője, hogy a tanulók a 12. évfolyam végén előrehozott érettségit tesznek magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem tantárgyakból. A diákok a 13. évfolyam végén idegen nyelvből és szakmai tárgyakból érettségiznek, ahol a szakmai érettségi egyben technikusi végzettséget is ad.

A Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája ötéves képzésben hirdette meg a gyakorló ápoló szakot, amely érettségi és technikusi szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Ez a pálya az iskola felvételi tájékoztatója szerint “ajánlott minden fiatal számára, aki jó verbális képességgel rendelkezik, könnyen teremt kapcsolatot és fontos számára a mások iránti felelősségvállalás és a segítségnyújtás”. Az Egészségügyi asszisztens képzést szintén ötéves képzésben lehet elvégezni, amely érettségi és technikusi szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A szociális gondozó és ápoló képzés 3 éves időtartamú, a cél itt a szakképzettség megszerzése.

A kereskedelmi és vendéglátóipari szakközépiskolában is 5 és 3 éves képzésekre várják a jelentkezőket. Technikumi osztályokban az érettségi mellett kereskedő és webáruházi technikus, szakács, cukrász illetve vendéglátói szaktechnikus végzettség szerezhető. Az öt év során elsődleges a technikusi vizsgára való felkészítés, ezért a közismereti tudnivalók mellett nagy hangsúlyt kapnak a szakmai tantárgyak. Az első két év ágazati ismereteket adó képzése után a 11., a 12. és a 13. évfolyamon duális képzés zajlik majd. A szakképző iskolai, 3 éves képzés nem jár érettségire való felkészítéssel, ellenben egy-egy hiányszakma sajátítható el: kereskedelmi értékesítőket, szakácsokat, cukrászokat, pincéreket képeznek.

A Táncsics Mihály Szakgimnáziumban nagy hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvi szakirányú képzésekre. Öt plusz egy év nyelvi előkészítő tanévben teljesíthető angol szakon az ügyvitel és a turisztika ágazati technikusi képzés. Turisztikát némettel párosítva is lehet tanulni. Öt éves képzéssel szerezhető a Táncsicsban közgazdaság ágazati technikusi, illetve közlekedés, szállítmányozás és logisztika ágazati technikusi végzettség angol vagy német nyelven is. Itt legközelebb január 20-án tartanak majd felvételi tájékoztatót az ide jelentkezni szándékozó gyermekek szüleinek.

A Borbély Lajos szakközépiskolában ötéves technikusi képzések indulnak gépjármű mechatronikai, kozmetikusi, fodrász, illetve kéz- és lábápoló szakmaterületeken. Az intézményben háromévfolyamos szakképzés formájában asztalosnak, divatszabónak, épület- és szerkezetlakatosnak, festő-mázoló-tapétázónak, hegesztőnek, karosszérialakatosnak, kőművesnek és villanyszerelőnek lehet jelentkezni. A Borbélyban nemrégiben adtak át egy Digitális Közösségi Alkotóműhelyt, melynek segítségével több szakma is a legmodernebb technológiák használatával sajátítható el.