“Hosszú börtönbüntetést” indítványozott az ügyészség a két ember halálát okozó fiatallal szemben

(Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze vádat emelt az ellen a 17 éves fiú ellen, aki tavaly augusztusban megszökött a javítóintézetből, majd novemberben drogok és nyugtatók hatása alatt okozott tragikus közlekedési balesetet, melyben egy idős házaspár mindkét tagja életét vesztette.

Bóna Gyula megyei főügyész arról tájékoztatta a 3100.hu-t, hogy a vád szerint a 17 éves fiú – aki tavaly augusztus 27-én megszökött az Aszódi Javítóintézetből – november 12-én éjjel egy karancslapujtői ház előtt beindított egy rossz műszaki állapotban lévő, lapos gumiabroncsú személygépkocsit, amivel aztán Salgótarjánba indult. A korábban elfogyasztott pszichoaktív anyagoktól és erős nyugtatóktól bódult állapotban vezette a járművet, amivel hajnalban állapota és vezetési rutintalansága miatt a megyeszékhelyen egy parkoló autónak ütközött.

Ezt követően nyolc óra után a 21-es számú főút baglyasaljai felüljáró és Zagyvapálfalva közötti szakaszán két ember halálát okozta: egy balra ívelő kanyarban a megengedettet meghaladó, egyben a nedves aszfaltburkolathoz képest eltúlzott, 110-115 km/h sebességgel áttért a szemközti forgalmi sávba, ahol frontálisan összeütközött a szemből szabályosan érkező, egy idős férfi által vezetett személygépkocsival – ismertette a részleteket a főügyész. Az ütközés következében az idős férfi és a mellette ülő felesége a helyszínen elhunyt, a vádlott könnyebben sérült, a járművek súlyosan megrongálódtak.

Őrizetben a halálos kimenetelű balesetet okozó karancslapujtői fiatal

Halálos közúti baleset gondatlan okozása és lopás vétség megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya egy 17 éves karancslapujtői lakossal szemben – közölte csütörtökön este a rendőrség.

A baleset oka az volt, hogy a vezetői engedéllyel nem rendelkező fiatalkorú vádlott a vezetési képességre hátrányosan ható szerek befolyása alatt állva, a műszaki- és biztonsági követelményeknek meg nem felelő járművel a megengedett sebességet túllépve haladt – foglalta össze Bóna Gyula.

A megyei főügyész ismertetése szerint a baleset után letartóztatásba vett fiatalkorú ellen a Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze halált okozó bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntette és jármű önkényes elvétele miatt emelt vádat, melyben hosszú börtönbüntetést és járművezetéstől, valamint közügyektől eltiltást indítványozott. Az ügyészség emellett megfizettetné a fiatallal a nyomozás során felmerült közel 900 ezer forint bűnügyi költséget is.

 

Kiemelt archív fotó: Összetört gépjárművek a baleset helyszínén (Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)