Hölvényi György: a szabadság többek között az, amikor egy ország eldöntheti, hogy mit akar csinálni

Salgótarjánban tartott lakossági fórumot pénteken este Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő, a néppárti frakció Vallásközi Párbeszéd Munkacsoportjának társelnöke. A Kereszténydemokrata Néppárt alapító tagja a nehéz helyzetben lévő országokban működő egyházak támogatásának fontosságáról, a Hungary Helps programról, valamint a menekültek és a migránsok nyugat-európai “egy kalap alá vételéről” is beszélt az érdeklődőnek.

Hölvényi György a világban zajló keresztényüldözésre, de a migrációs helyzet Európát érintő veszélyére is felhívta a figyelmet. Véleménye szerint a nehéz helyzetben lévő térségekben maradni szándékozóknak sok esetben egyetlen segítője az egyedüli struktúraként létező egyházak tudnak lenni a sokszor beteges vagy gyenge állam mellett. Ma ezek az egyházak nem részesülnek európai támogatásokból a világnézeti semlegesség alapján – tette hozzá. Egy konkrét példát hozva Hölvényi György elmondta: Irakban például előfordult, hogy 8 ezer családnak nem tudott humanitárius támogatást szerezni az egyház annak érdekében, hogy ezek az emberek ne induljanak útnak. Viszont a helyi fiatalokból álló ping-pong egyesület és további oktatással foglalkozó egyesületek kaptak támogatást – mutatott rá.

Kereszténydemokrata képviselőként a vallás, az egyházak reális szerepét szeretnénk látni Európában is. De Európán kívül is, főleg azokon a helyeken, ahol semmi más nincs. Az egyházak strukturáltsága jelentene egyfajta biztosítékot a hatékonyságra, de jelenleg ettől a gondolkodástól nagy távol áll az Európai Unió. Amikor azt mondjuk, hogy a segítséget vigyük helybe és ne a bajt hozzuk ide, akkor baloldali kollégáim a fejlesztési bizottságban azt mondják, hogy a menekültügyet a fejlesztéssel nem szabad összekapcsolni. Ezt az ENSZ menekültügyi dokumentumai is rögzítik egyébként. Kérdés, hogy ezeken a területeken a fejlesztés minek van, ha nem azért, hogy az emberek a hazájukban tudjanak boldogulni – fogalmazott a képviselő.

Hölvényi György 1962-ben született Budapesten. Végzettségét tekintve magyar-történelem szakos tanár, illetve idegenforgalmi szakközgazdász, tárgyalóképes szinten beszél németül és angolul. A Kereszténydemokrata Néppárt alapító tagja, 2014-től Európai Parlamenti képviselő. Jelenleg a Fejlesztési Bizottság teljes jogú tagja; a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság teljes jogú tagja; valamint a Petíciós Bizottság tagja; továbbá a néppárti frakció Vallásközi Párbeszéd Munkacsoportjának társelnöke. Nős, három gyermek édesapja.

Hölvényi György szerint a Hungary Helps program ékes példa a megoldásra, melyet a magyar bevándorlás-politika egyik alapvetéseként jellemzett. Meghatározó az a logika, hogy ott kell segíteni, ahol a baj van – húzta alá. Lehet azt mondani, hogy ez egy jelképes dolog, de azoknak a gyerekeknek, családoknak, akiknek már segített Magyarország, nekik nem jelképes – emelte ki.

Ha valahol Európában kontinensen kívüli munkaerővel próbálják pótolni a hiányukat, az egy országnak a belső dolga. Esetünkben viszont összességében is azért mégis a magunk szuverenitásról van szó. Szabadságról. A szabadság pedig többek között az, amikor egy ország eldöntheti azt, hogy mit akar csinálni. Nem valami ellen, hanem valamiért. Ez a szabadság, nem az “azt csinálok, amit akarok” – mondta Hölvényi György.

 

Hungary Helps

Éppen a napokban alakult meg a Hungary Helps ügynökség. A Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkárságának keretében működő új ügynökség feladata lesz az üldözött keresztényeket segítő programok koordinálása – írja az MTI. A 2017-ben indított Hungary Helps program keretében az elmúlt két évben több mint 8 milliárd forint támogatást biztosítottak az üldözött keresztények megmaradásának segítésére, 35 ezer ember helyben maradását, illetve hazatérését segítették közvetlenül.

Az újonnan felállt, húsz emberrel működő ügynökség dolga lesz a kormány döntése értelmében támogatott programokhoz megtalálni a partnereket, jellemzően nem nagy nemzetközi segélyszervezeteket, hanem kis helyi szervezeteket, egyházakat, amelyekkel együtt tudnak működni a támogatás helyszínén. Ugyancsak az ügynökség ellenőrzi majd a programok megvalósulását és a pénzügyi elszámolást.

 
3100.hu Fotók: Salgótarjánban tartott fórumot Hölvényi György európa parlamenti képviselő