Hollókői Húsvéti Fesztivál: Nő nem marad szárazon!

 

“Mert mi vödörrel locsolunk. És nem csak hagyományból.”

 

Hollókő, a Palócföld szíve, az egyetlen magyar falu, amit az UNESCO a világörökség részének választott. A hollókői házak, népviseletek, népszokások mind-mind az egyetemes kultúra részei, és mi, palócok büszkén, de vidáman őrizzük hagyományainkat – írják közleményükben a szervezők.

 

 

Ahogy közeledik a húsvét a lányok kinézik az udvar legszebb tyúkját, és különleges étrenddel dédelgetik, hogy minél gömbölyűbb tojásokat tojjanak. A fiúk ezalatt nagyapjuktól örökölt vödrüket tisztogatják, fényesítik, hogy húsvét hétfőn az övék legyen a legpontosabb célzó eszköz széles e hazában. Mert a vödör avatatlan kézben fegyver, de a hollókőiek kezében művészetté válik.

Igen, mi vödörrel locsolunk. És nem csak hagyományból.

 

 

A háromnapos Húsvéti Fesztivál alatt Hollókő átalakul. A hagyományos falusi csendet megtöri a zeneszó és a nyüzsgés, de a helyi öregek legjobban a lányok sikoltásait szeretik hallgatni, mert ebből rögtön tudják, hogy újra itt a tavasz. Az idelátogatók végre megkóstolhatják a híres hollókői házi rétest, és a palóc borzag pálinkát. Megcsodálhatják a helyiek világhírű viseletét, hiszen Hollókőn “Divat a hagyomány”. Aki szereti a vödrök dallamos koccanását, naphosszat hallgathatja. Aki ennél többre vágyik megnézheti a Muzsikás, a Kerekes Band, Szalóki Ági, a Buda Folk Band, a Góbé vagy a Dobroda koncertjét. És hogy a mátrai betyárokat se hagyjuk ki a buliból, idén is a Kerekes Band udvar lesz a betyárok tanyája.

 

 

Amíg a falu népe mulat, a vár ura bemutatja, hogy nemcsak a hollókői asszonyoknak tartott órákig a beöltözés, hanem a középkori lovagoknak is. Ruhapróba, fegyveres bemutató. És vödörhajítás! Ja nem! Az már az Ófaluban lesz. Csak úgy, mint az ünnepi szentmise és körmenet, ami a hollókői húsvét legszebb és legmeghittebb eseménye.

Mi hollókőiek így ünnepeljük a húsvétot. És csak úgy, mint őseink vödörrel locsolunk. De nem csak hagyományból. Nő nem marad szárazon!

 

A Hollókői Húsvéti Fesztivál részletes programja a település honlapján már elérhető.

 

Fotók forrása: Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.