Hivatalosan is megvédte Európai Diplomáját az Ipolytarnóci Ősmaradványok

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok

Újabb tíz évre elnyerte Európai Diplomáját az Ipolytarnóci Ősmaradványok, mely már 1995 óta az európai természeti örökség része.

A kitüntető címet 2000-ben és 2005-ben öt évre terjesztették ki, 2010-ben pedig a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkájának elismeréseként egészen 2020-ig meghosszabbították. Ahogy arról beszámoltunk,  a helyszíni ellenőrzésre még tavaly július végén került sor, de a terepszemle után még számos dokumentumot kellett elküldeni a vizsgálatra kijelölt belga ökológus professzornak, Maurice Hoffmannak. Az elkészült jelentést tavasszal kapta meg a nemzetközi szakértő bizottság, ami később vita nélkül hozta meg felterjesztési javaslatát. Végül idén szeptemberben hagyta jóvá a Miniszterek Bizottsága a diploma 2030-ig történő meghosszabbítását.

Az Európai Diploma címet 1965-ben hozták létre, az elismerést a különleges jelentőséggel bíró európai területeknek ítéli oda az Európa Tanács. Olyan védett helyek érdemelhetik ki, melyek kiemelkedő tudományos, természeti, kulturális vagy esztétikai értékekkel bírnak, kezelésük pedig példaértékű. Jelenleg 29 országban 74 diplomás terület található, közülük három Magyarországon. A pilisi lennek otthont adó Szénás-hegyek 1995-ben, a Tihanyi-félsziget utóvulkáni képződményei pedig 2003-ban érdemelték ki az Európa Diplomát.

 

Kiemelt fotó: Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület (Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)