Hivatalosan is bemutatták Szabó Csabát, a kormánypártok salgótarjáni polgármesterjelöltjét

Mint arról korábban már írtunk: Szabó Csaba, a salgótarjáni Fidesz-KDNP frakció önkormányzati képviselője lesz a kormánypártok polgármesterjelöltje a nógrádi megyeszékhelyen; a politikust Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, választókerületi elnök, Becsó Károly országgyűlési képviselő, Szabó Sándor megyei kormánymegbízott és Skuczi Nándor, a megyei önkormányzat közgyűlésének elnöke szerdán sajtótájékoztatón mutatta be.

Szabó Csaba polgármesterjelölt bemutatkozásában azt mondta, tősgyökeres salgótarjáni, harmincéves mérnöki tapasztalatát szeretné kamatoztatni polgármesterként, és azért vállalta el a polgármester-jelölti felkérést, hogy összefogással előrébb tudják vinni a város “ügyét”.

A polgármesterjelölt úgy fogalmazott: testközelből élte meg a rendszerváltás utáni Salgótarján hanyatlását, az elvándorlás megindulását, Somoskőújfalu leválását, vállalkozások és a főiskola megszűnését. “Perspektíva hiányában Salgótarjánból menekül az értelmiség, elmennek a szakemberek” – fogalmazta meg Szabó Csaba.

Hozzátette, a fiataloknak a városba való visszatérést, míg az idősebbeknek, illetve a nyugdíjasoknak egy jobb élet lehetőségét szeretnék biztosítani. Közölte, azért indították el a Merre tovább Salgótarján? elnevezésű konzultációs sorozatot, hogy az emberek véleményét, problémáit feltérképezve, a városlakókkal együttműködve készítsenek programot. Szabó Csaba hozzátette: a fejlődés nem fog egyik napról a másikra menni, de meggyőződése, hogy “kitartó, alázatos munkával és együttműködéssel megoldható a feladat és Salgótarján az igazi fejlődés útjára állítható”.

Becsó Zsolt, a jelenlegi szocialista városvezetést bírálva, lesújtónak nevezte a városnak érkező források felhasználását. Kiemelt kormányzati támogatás érkezett többek között a Salgglas, a Mitsuba, a Wamsler, a Mikropakk és a dél-koreai Bumchun salgótarjáni fejlesztéséhez; segíti a helyi folyamatokat a Diósgyőri VTK, az Óbudai Egyetem, kiemelt támogatásban részesül a Zenthe Ferenc Színház – sorolta Becsó Zsolt. Emlékeztetett arra is, hogy a szocialista vezetés a kormánytól 9,2 milliárd forint területfejlesztési támogatást, 1,5 milliárd forint szabad felhasználású támogatást, valamint több mint 600 millió forint működési támogatást kapott, továbbá 2017 márciusában aláírták a közel 100 milliárd forintos támogatást magában foglaló Modern Városok Program megállapodását.

Képletesen szólva egy jó minőségű, esetenként már az előző sávokat is magába foglaló útépítés legfontosabb alapfeltételei itt Salgótarjánban tehát rendelkezésre álltak. Ezekért a forrásokért a szocialista városvezetésnek szinte semmit nem kellett tennie, megszerzésükben a szerepük vajmi kevés volt, az elköltésben viszont élen jártak. Az eredmény pedig lesújtó – mondta Becsó Zsolt.

Az országgyűlési képviselő elmondta, az MSZP, a DK és a Jobbik “szivárványkoalíciójának” köszönhetően Salgótarján a megyei jogú városok között elszomorító helyzetbe sodródott. Szerinte ezt tükrözi, hogy itt a legnagyobb a népességfogyás, az álláskeresők száma, ami még a megyei átlagot is meghaladja, és egy kutatás során az is kiderült, hogy itt a legboldogtalanabbak az emberek. Becsó Zsolt közölte, a kampányban a város polgárait arról kérdezik majd meg, merre haladjon tovább Salgótarján. Hozzátette: a “Biztonság, bizalom, bátorság” programját meghirdetve ajánlják a választók figyelmébe Szabó Csabát.

Becsó Károly azt mondta, hogy a térség fejlődésének záloga az elmúlt években az együttműködés volt; együttműködés a települések polgáraival, együttműködés a szomszédos településekkel, a megyével és a kormányzattal. Hozzátette, Salgótarján jelenlegi vezetése sajnos más utat választott és ennek az lett az eredménye, hogy a város szinte minden mutatója romlott. A változás lehetőségét Szabó Csaba polgármesterjelölt személyében látják – hangoztatta a kormánypárti országgyűlési képviselő.

Szabó Sándor a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a szocializmus időszaka rengeteg lehetőséget adott a városnak, de fiatal felnőttként már számára sem volt kellemes végignézni a gyárak és a bányák bezárását, nem beszélve a városban lezajlott privatizációs folyamatokról.

Azon véleményének is hangot adott, miszerint lelkes volt a rendszerváltás idején, amikor önkormányzati képviselőként – és rövid ideig alpolgármesterként – részt vehetett a helyi közügyekben, de akkor és azóta sem sikerült mindent megoldani. Aláhúzta: a tényszerűen felsorolt adatok is bizonyítják, hogy 30 év elteltével még mindig nagyon sok a teendő. Bár mindennek ellenére Salgótarjánban élni jó, de azért lehetne sokkal jobb is – mondta a kormánymegbízott. Szabó Sándor azt is hozzátette: ők öten is éppen ezért állnak közösen, egymás mellett ezen a sajtótájékoztatón, hogy Salgótarjánban élni sokkal jobb legyen.

Skuczi Nándor, a Fidesz megyei elnöke, aki egyben a párt városi elnöke is, elmondta: a területi operatív programokban Salgótarján rendelkezésre álltak a források, ezekért nem kellett versenyeznie, mivel a pénzt kormánydöntéssel megkapta. Közölte: az összeg a megyei jogú városokat nézve, egy főre kivetítve, a legmagasabb volt Magyarországon a Salgótarjánnak megítélt 9,2 milliárd forint.

 

MTI nyomán / 3100.hu Fotók: Hivatalosan is bemutatták Szabó Csabát, a Fidesz-KDNP salgótarjáni polgármesterjelöltjét