Hivatalosan is Becsó Károly a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő-jelöltje Kelet-Nógrádban

Miután Kelet-Nógrádban Becsó Zsolt országgyűlési képviselő egészségügyi okokból nem vállalja az indulást, a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltje immáron hivatalosan is Becsó Károly. Nyugat-Nógrádban újra Balla Mihály indul, a jelöltekről a napokban döntött a Fidesz országos választmánya. Az Áder János köztársasági elnök által 2018. április 8-ra kitűzött országgyűlési választásokhoz kapcsolódóan így már a nagyobb pártok legtöbbjének jelöltje ismertté vált Nógrád megyében. A 3100.hu-hoz eljut(tat)ott információk alapján jelenleg az alábbi jelöltekről tudunk.

Nógrád megye 01. számú országgyűlési egyéni választókerület. A Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltje a napokban történt bejelentés alapján Becsó Károly volt pásztói alpolgármester, jelenleg városi képviselő. Molnár Gyula, az MSZP pártelnöke egy korábbi salgótarjáni sajtótájékoztatón azt ismertette, hogy a pártok közötti megegyezés alapján a megyében a keleti választókörzetben a Demokratikus Koalíció, míg a nyugati választókörzetben az MSZP jelöl. A Salgótarjánt, Bátonyterenyét és Pásztót is magába foglaló 1. számú körzetben a DK közösségi oldalán megjelent információk szerint Kovács Zsolt, a salgótarjáni közgyűlés tagja a párt jelöltje. A Jobbik már korábban bejelentette, hogy Cseresznyés Istvánt, a megyei és a bátonyterenyei közgyűlések tagját indítják. Az LMP jelöltje Pásztó polgármestere, Dömsödi Gábor. A Momentum Mozgalom jelöltje a salgótarjáni Barta László, függetlenként indul a Mátraszőlősi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője, dr. Turza Csaba.

Nógrád megye 02. számú országgyűlési egyéni választókerület. A Balassagyarmaton, Szécsényt és Rétságot is magába foglaló nyugati választókerületben a Fidesz-KDNP pártszövetség a jelenleg ötödik képviselői ciklusát töltő Balla Mihályt indítja újra. Az MSZP-DK megegyezése alapján Nógrád ezen térségében a szocialisták állítottak jelöltet, Csukáné Szerémy Andreát, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola Szécsényi Tagintézményének vezetőjét, városi önkormányzati képviselőt. A Jobbik jelöltje Dobrocsi Lénárd balassagyarmati önkormányzati képviselő, a Momentum Mozgalom Benkó Tamást indítja.

 

Hogy is volt?

Becsó Zsolt (Fidesz-KDNP) 2014-ben a szavazatok 37,64 százalékának megszerzésével lett Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője. Boldvai László (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP) 26,87 százalékot, Kutas József (Jobbik) 23,51 százalékot szerzett meg a 48 906 érvényesen leadott szavazatból. Kicsivel 2 százalék fölé Seres Mária (SMS) és Komlósi Csaba (LMP) tudtak kerülni.

Balla Mihály (Fidesz-KDNP) négy éve a szavazatok 48,82 százalékát szerezte meg és lett ötödik alkalommal is országgyűlési képviselő. Mögötte Kiss László (Jobbik) végzett 22,37 százalékkal, míg Borenszki Ervin (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP) 20,58 százalékot ért el az 50 320 érvényes voksból. Zagyvai Sándor (LMP) kicsivel több mint 3 százalékos eredményt ért el.

 

Hogy is lesz?

A Nemzeti Választási Iroda február 9-én kezdi a választásról szóló értesítők kiküldését, amelyet valamennyi magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár megkap, jelenlegi állás szerint 7 946 127 ember. A határon túli, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok száma 319 152. Jelenleg az összes választásra jogosult választópolgár száma 8 265 279.

A választási kampány február 17-én kezdődik. A jelöltajánlás kezdete február 19-e, egyéni jelöltek március 5-ig gyűjthetik az aláírásokat, az országos és nemzetiségi listák bejelentésének határideje március 6-a. A nemzetiségi választópolgárok március 23-ig regisztrálhatnak, ha nemzetiségük listájára szeretnének szavazni az országos pártlista helyett. A nemzetiségek – amennyiben elérik a szükséges szavazatszámot – kedvezményesen küldhetnek képviselőt az Országgyűlésbe.

A külképviseleti szavazásra a jelentkezési határidő március 31-e, nagyszombat. Amíg 2014-ben 97 külképviseleten lehetett szavazni, most 115 helyszínen lesz erre lehetőség. Új helyszín többek között Stuttgart, Düsseldorf, Manchester, San Francisco és a máltai Valletta. Várhatóan a voksolás előtt megnyílik az edinburghi külképviselet is. A Magyarországon, de lakhelyüktől eltérő településen szavazók átjelentkezésének határideje április 6-a, 16 óra – írja az MTI.

 

 

A nógrádi választókörzetek települései

Nógrád megye 01. számú országgyűlési egyéni választókerületének székhelye Salgótarján. A körzet 47 települése: Alsótold, Bárna, Bátonyterenye, Bokor, Buják, Cered, Csécse, Cserhátszentiván, Dorogháza, Ecseg, Egyházasdengeleg, Felsőtold, Garáb, Héhalom, Hollókő, Jobbágyi, Kazár, Kisbágyon, Kisbárkány, Kishartyán, Kozárd, Kutasó, Lucfalva, Márkháza, Mátramindszent, Mátranovák, Mátraszele, Mátraszőlős, Mátraterenye, Mátraverebély, Nagybárkány, Nagykeresztúr, Nemti, Palotás, Pásztó, Rákóczibánya, Salgótarján, Sámsonháza, Somoskőújfalu, Sóshartyán, Szarvasgede, Szilaspogony, Szuha, Szurdokpüspöki, Tar, Vizslás, Zabar.

Nógrád megye 02. számú országgyűlési egyéni választókerületének székhelye Balassagyarmat. A körzet 84 települése: Alsópetény, Balassagyarmat, Bánk, Becske, Bér, Bercel, Berkenye, Borsosberény, Cserháthaláp, Cserhátsurány, Csesztve, Csitár, Debercsény, Dejtár, Diósjenő, Drégelypalánk, Egyházasgerge, Endrefalva, Erdőkürt, Erdőtarcsa, Érsekvadkert, Etes, Felsőpetény, Galgaguta, Herencsény, Hont, Horpács, Hugyag, Iliny, Ipolyszög, Ipolytarnóc, Ipolyvece, Kálló, Karancsalja, Karancsberény, Karancskeszi, Karancslapujtő, Karancsság, Keszeg, Kétbodony, Kisecset, Legénd, Litke, Ludányhalászi, Magyargéc, Magyarnándor, Mihálygerge, Mohora, Nagylóc, Nagyoroszi, Nézsa, Nógrád, Nógrádkövesd, Nógrádmarcal, Nógrádmegyer, Nógrádsáp, Nógrádsipek, Nógrádszakál, Nőtincs, Őrhalom, Ősagárd, Patak, Patvarc, Piliny, Pusztaberki, Rétság, Rimóc, Romhány, Ságújfalu, Szalmatercs, Szanda, , Szátok, Szécsénke, Szécsény, Szécsényfelfalu, Szendehely, Szente, Szirák, Szügy, Terény, Tereske, Tolmács, Vanyarc, Varsány.

 

Kiemelt fotó: A 2018 április 8-ai országgyűlési választás hirdetményei (MTI Fotó: Varga György)