Hidak épülnek, beszállítói kapacitást növelnek

Kivételesen sikeresen szerepeltek a nógrádi és a párhuzamos felvidéki területek pályázói a Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program aktuális felhívásában. A projektek fókuszában a foglalkoztatás áll közvetett módon: többek között beszállítói kapacitásnövelést, munkaerőpiaci képzéseket, barnamezős fejlesztést valósíthatnak meg a nyertesek, de a munkaerő mobilitása és a térség “átjárhatósága” szempontjából elengedhetetlen összeköttetések is létesülnek: újabb két híd épül az Ipolyon. A három pályázat eredményeképpen összesen mintegy 4,2 milliárd forintnak megfelelő euróból valósulnak meg fejlesztések az országhatár nógrádi szakaszát érintve.

A teljes magyar-szlovák határszakaszon összesen kilenc “területi foglalkoztatási akcióterv” kapott zöld utat, ebből három Nógrádot érinti.

 

R2 és M3

A Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. vezette konzorcium mintegy 1,4 milliárd forintnak megfelelő eurót nyert el gazdaságfejlesztési projektjére. Sándor Ildikó, a fejlesztési ügynökség vezetője a 3100.hu megkeresésére kiemelte: amikor gazdaságfejlesztésről beszélünk, ismert dolog az, hogy elsősorban az autópályák melletti térségek vonzzák a tőkét és a munkahelyteremtő beruházásokat.

Kelet-Nógrádban az M3-as 25-30 kilométeres körzetében érezhető ez a hatás. Losonc esetében az R2-es gyorsforgalmi út hozhat ilyen hatást, mely jelenleg még épül a város és Zólyom között. Mi a kettő közötti tengelyt határoztuk meg akcióterületnek, ezt az észak-déli tengelyt szeretnénk megerősíteni, elsősorban a beszállítói ágazatokra építve. Akciótervünkben összesen nyolc projekt található, munkaerőpiaci felkészítéstől kezdve egy beszállító vállalkozás letelepítéséig.

Sándor Ildikó elmondta az is, a különböző projektelemekben olyan integrátorokkal működnek majd együtt mint a hatvani Bosch gyár, míg a komplex fejlesztés egy másik lábában például füleki barnamezős terület üzleti célú rehabilitációja és hasznosítása valósulhat meg.

 

Épülhet a híd Őrhalomnál, fókuszban az építőipar

A határon átnyúló pályázati támogatásból megépülhet az új Ipoly híd Őrhalomnál. Lőrincz Mária, a Középső Ipoly-mente Regionális Fejlesztési Ügynökség vezetője a 3100.hu érdeklődésére elmondta: zöld utat kapott pályázatuk legjelentősebb eleme az Ipolyvarbó és Őrhalom közötti híd megépítése. A közel 1,2 milliárd forintnak megfelelő euróból megvalósuló projektben a hídépítés mellett más feladatok is szerepelnek – emelte ki Lőrincz Mária.

Magyarországon és Szlovákiában is erős az építőipar, ezért mi elsősorban erre a területre koncentrálunk majd a beruházáshoz kapcsolódóan. A hídépítés mellett környezetbarát kapacitásfejlesztés valósulhat meg a határ mindkét oldalán, egy-egy térségi szinten meghatározó, nagy múltú építőipari cégnél. A munkaerőpiacot tekintve elsősorban a szlovákiai térségekben magasabb a munkanélküliségi ráta, ugyanakkor az egész térségben kevés a szakképzett munkavállaló. Szintén az építőipart segítve ezen is próbálunk segíteni: Nagykürtösön gyakorlati képzést fogunk indítani.

Lőrinc Mária kiemelte: a gyakorlati képzés nem csak a szlovák, hanem a magyar érdeklődőknek is rendelkezésére fog állni.

 

Híd épül Drégelypalánknál, munkásszálló Balassagyarmaton

A harmadik térségi nyertes pályázatnak köszönhetően munkásszálló épülhet Balassagyarmaton és megépülhet a Drégelypalánk és Ipolyhídvég közötti híd is. Az Ipoly-Táj Területfejlesztési Társulás vezette konzorcium is sikeresen pályázott a Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Programban. Az öt pillérből álló pályázatuk megvalósulása a munkaerő mobilitását segíti majd a térségben, a fejlesztésekre mintegy 1,6 milliárd forintnak megfelelő eurót nyertek a pályázók.

Balassagyarmaton az egykori Bercsényi utcai iskolaépületében 16 lakásos, 60-80 fő befogadására alkalmas munkásszállót alakítanak ki ezzel is segítve a környék vállalkozásait. A fejlesztés részeként Ipolyhídvégen gyárépítés, Nagyorosziban pedig a beszállítói kapacitás növelése valósulhat meg, de a projekt tartalmaz logisztikai fejlesztéseket, munkaerőpiaci beavatkozásokat és különböző képzéseket is.

 

Kiemelt fotó: A ráróspusztai után a második újjáépített Ipoly-híd volt a Pösténypuszta és a szlovákiai Pető közötti. A híd a Katalin-híd nevet kapta az Ipoly Hidak Újjáépítéséért Polgári Társulás társelnökére, Molnár Katalinra emlékezve. (Fotó: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.)