Heves zivatarok várhatóak Nógrádban is

Villámlás Salgótarján felett 2015. május 20-án este (MTI Fotó: Komka Péter)

Zivatarveszély miatt több megyére figyelmeztetést adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hevesebb zivatarokat viharos szél, egy-egy helyen felhőszakadás és kisebb méretű jég kísérheti.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Győr-Moson-Sopron megyére másodfokú; Budapestre, továbbá nyolc megyére, köztük Nógrádra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a várható heves zivatarok miatt.

Azt írták: estétől egy északnyugat felől érkező hidegfront hatására a Dunántúlon egyre többfelé várhatók zivatarok, nagyobb eséllyel az Észak-Dunántúlon hevesebb zivatar is kialakulhat. Hozzátették, hogy vasárnap elsősorban a déli országrészben, északkeleten, illetve keleten alakulhatnak ki további zivatarok. Ezekhez leginkább viharos szél, apró szemű jég társulhat.

A legerősebb lökések általában óránkénti 60-75 kilométeresek lesznek, de a Dunántúli-középhegység és Sopron térségében éjszaka és vasárnap délelőtt egy-egy 80-85 kilométeres széllökés is előfordulhat. Holnap késő délutántól kezdődően csillapodik majd a szél.

 

Kiemelt archív fotó: Villámlás Salgótarján felett (Fotó: MTI/Komka Péter)