Hétvégén rendezik az Európai Madármegfigyelő Napokat

Havasi szürkebegy Salgó várában (Forrás: Medves-fennsík | Facebook)

A madarak őszi vonulását figyelhetik meg és rögzíthetik idén ősszel is az érdeklődők az Európai Madármegfigyelő Napok keretében szombaton és vasárnap. Nógrád megyében (Kisterenyén) vasárnap várják majd az érdeklődőket.

 

A madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International 1992-ben indította el a programot azzal a céllal, hogy információt gyűjtsenek az őszi madárvonulásról a lakosság segítségével. Az eseményhez néhány éve közép-ázsiai partnerszervezetek is csatlakoztak, így október első hétvégéjén már két kontinens megfigyelői rögzítik adataikat a program weboldalán – közölte az MTI-vel az esemény magyarországi koordinációját végző Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Nógrád megyében Kisterenye-Bányatelep vasúti megállójánál várják a program iránt érdeklődőket 2017. október 1-én. Vasárnap 8 és 12 óra között madárgyűrűzés és -megfigyelés, továbbá a megfogott madarak bemutatása szerepel a programban.

Az MME idén országszerte 16 megyében és a fővárosban, összesen 50 helyszínen várja az érdeklődőket a hétvégén. Az egyesület honlapján található programok között távcsöves madármegfigyelés, a helyszínek felén pedig madárbefogás és -gyűrűzés is szerepel. Az összesített magyar eredmények gyarapításához nem csak a szervezett helyszíneken lehet hozzájárulni, bárki, bárhol megszámolhatja a kert, az utca, a közeli park madarait és rögzítheti az adatokat egy új, online felületen. Az egyesület közleménye szerint a felület használata egyszerű és gyors, okostelefonon is tökéletesen működik, akár a terepen is kitölthető, nagyjából egy percet vesz igénybe. Aki ezt a felületet nem tudja használni, az telefonon diktálhatja be megfigyeléseit a 06-1-275-6247 telefonszámon vasárnap 10 és 16 óra között. A beküldött adatokat az MME munkatársai összesítik és továbbítják a nemzetközi koordinációs központba.

A rendezvény egyben játékos verseny is az országok között, ahol a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján dőlnek el a virtuális dobogós helyek. Magyarország általában az első ötben szokott szerepelni. Tavaly 40 országban, több mint ezer helyszínen mintegy 5,8 millió madarat figyelt meg a 24 ezernél is több résztvevő.

 

Kiemelt fotó: Salgó várában rendszeresen telelnek Havasi szürkebegyek (Forrás: Medves-fennsík | Facebook)