Hétfőtől feloldják a látogatási tilalmat a salgótarjáni kórházban is

Május 24-től a Szent Lázár Megyei Kórházban is feloldják a látogatási tilalmat, a látogatási időt hétköznap és hétvégén egyaránt délután 16 és 18 óra között határozták meg – derül ki az intézmény tájékoztatásából. A látogatási tilalom időszaka közel kilenc hónapon át tartott, azt tavaly augusztus végén rendelték el a salgótarjáni kórházban.

A Szent Lázár Megyei Kórház ismertetése szerint adott napon adott beteget egy fő látogathat, legfeljebb hatvan percre. A látogatás feltétele a védettségi igazolvány, amely csak személyes azonosításra alkalmas dokumentummal együtt érvényes. Látogatásra jogosult ugyanakkor az is, aki rendelkezik olyan negatív PCR-teszt eredménnyel, amelynél a mintavétel a látogatást megelőző 48 órában történt.

A védettségi igazolványt, illetve a negatív teszt dokumentumát a kórház portáján fogják ellenőrizni, emiatt esetlegesen előfordulhat az intézmény területére lépés előtt várakozás – a kórház a látogatók türelmét és megértését kéri.

A kórházi látogatási tilalom feloldását az országos tisztifőorvos jelentette be a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette: koronavírus-fertőzéssel kezelt beteget továbbra sem lehet látogatni.

A kórházban ápolt koronavírusos betegek száma immáron jelentőseb lecsökkent. Amíg például a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet COVID osztályán a harmadik hullám tetőzésekor 230 feletti koronavírusos beteget ápoltak, Csach Gábor polgármester 115. veszélyhelyzeti közleménye alapján ez a szám a múlt hétre 12-re csökkent. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter legutóbbi közlései is ennek megfelelők, tájékoztatása szerint a normál betegellátásba immár az összes finanszírozott betegágy 80 százaléka bevonható, az összes finanszírozott ágyszám 20 százalékát kell továbbra is a koronavírusos betegek ellátására biztosítani.

 

Kiemelt fotó: A Szent Lázár Megyei Kórház főépülete (Fotó: Szent Lázár Megyei Kórház)