Hétfőn kezdődik a gyermekjogok hete Salgótarjánban

A médiatudatosság felmérése és az érzelmi intelligencia fejlesztése is helyet kapott a gyermekek jogainak hete hétfőn kezdődő programsorozatában Salgótarjánban.

Sőrés Judit ifjúságsegítő, a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. munkatársa az MTI-nek pénteken elmondta: hétfőn a fiatalok fogadóórájával kezdődik a gyermekjogi hét a salgótarjáni városvezetők, valamint az általános és középiskolák által delegált négyfős csoportok részvételével.

Salgótarján 1997-ben csatlakozott a francia parlament felhívásához, amely ünnepnappá nyilvánította november 20-át, az ENSZ gyermekjogi egyezménye elfogadásának napját. A gyermekek jogainak hetét azóta minden évben megrendezik a városban.

Szerveznek műhelyfoglalkozást a nemzetközi POP-UP Fesztivál keretében azzal a céllal, hogy a gyerekek mind szélesebb köre ismerje meg önmagát érzelmein keresztül, és tudjon önuralmat, empátiát és segítőkészséget. Arról is szó lesz, hogyan működik a városi DemoLab, vagyis a demokrácia laboratóriuma, a diákok, tanárok és képzőművészek egyenrangú együttműködésén alapuló kreatív műhely. A diákok interaktív módon tanulhatnak a tömegkommunikáció működéséről, és tesztelhetik, mennyire sikeresek az álhírek felismerésében.

A programok a Salgótarjáni Ifjúsági Információs és Tanácsadó Irodában zajlanak. Párhuzamosan a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban is lesznek események, papírszínházi élménnyel segítik például a mesék újszerű feldolgozását, vagy arról szerveznek beszélgetést, hogyan lehet okulni hősök, zsenik, felfedezők példájából.

 

Forrás: MTI / Kiemelt fotó: Fiatalok fogadóórája a Salgótarjáni Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda rendezvénytermében, a Gyermekek Jogainak Hete tavalyi programjának részeként