Hetedikes lányok körében népszerűsítették a műszaki és a természettudományokat

Kémia, matematika és technika tantárgyakhoz kapcsolódóan valósított meg természettudományos szakkört a mögöttünk hagyott tanévben a a Salgótarjáni Általános Iskola Székhelyintézményében a Tehetségeket Segítő Egyesület. Dudok Györgyné, az egyesület elnöke, egyben a projekt vezetője a 3100.hu-nak elmondta: programjuk célja a tehetséggondozás mellett az volt, hogy segítsék a jó kvalitású fiatalok elköteleződését a természettudományok és műszaki tudományok iránt.

A szakkört a fogadó intézmény pedagógusai, Kissné Sári Judit kémia-matematika szakos és Koósné Czene Katalin technika szakos pedagógusok vezették, összesen 16 diáklány részvételével. Az intézmény diákjai mellett az Etesi Általános Iskola Litkei Tagintézményének két tanulója, valamint a Mocsáry Antal Általános Iskola Karancsaljai Tagintézményének egy tanulója vett részt az egész tanéven átívelő foglalkozássorozaton. A hetedik osztályos lányok válogatást követően vettek részt a programban, többek között pszichológus szakember által vezényelt képességmérésen vettek részt (melyet aztán a tanév végén is megismételtek). A pályázati támogatás lehetőséget biztosított többek között egy EV3 Lego Robot megvásárlására is, melynek gyakorlati használata nagyban segítette a robotika alapjainak elsajátítását.

Visznyovszky Panna, a szakkör egyik résztvevője elmondta: számára a kémiai kísérletek voltak a legérdekesebbek, a technikai oldalon pedig a robotprogramozás volt a kedvence. Azt is hozzátette: neki segített a foglalkozássorozat abban, hogy érdeklődése még inkább ezen témakörök irányába mutasson. Nagy Noémi szintén a szakkörös csoport tagja volt, ő szintén a kémiai kísérleteket emelte ki, illetve a tanulmányi kirándulásokat. A Budapesti Műszaki Egyetemen zajlott programból az egyetemi “mintaóra” különlegessége fogta meg leginkább a program hetedik osztályos résztvevőjét.

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program keretében hirdetett nyílt pályázatot “A nemek egyenlő esélyű részvételének biztosítását célzó, speciális hazai tehetséggondozó programok támogatása címen. A salgótarjáni Tehetségeket Segítő Egyesület NTP-NEER-18-0009 azonosítószámon, “Palóc lányok az élvonal felé!” címmel nyert támogatást a pályázati célok megvalósítására.

A szakkör mellett tanulmányi kiránduláson is részt vettek a diákok. A GE budapesti központjában nyolc robot alapmozdulatainak programozását végezték el, míg a Budapesti Műszaki Egyetemen a Nők a Tudományban Egyesület által életre hívott Lányok Napja alkalmából rendezett programon kaphattak választ a műszaki felsőoktatással és a műszaki pályákkal kapcsolatos kérdéseikre. A 16 résztvevőnek a szervezők helyben is biztosítottak szakkörön kívüli programot a lányoknak: meglátogatták a salgóbányai Geocsodák Házát, beszélgethettek a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs szakembereivel, valamint példaképként olyan egykori salgótarjáni diákokkal, mára fiatal felnőtt nőkkel is találkoztak – Diószegi Zsóka projektmenedzser és Kiss Magdolna mérnök személyében -, akik a műszaki pályán váltak sikeressé.

(Fotók: Tehetségeket Segítő Egyesület)