Hét sportpark épülhetne Salgótarjánban

 

Sportparkok kialakítására nyújtott be pályázatot Salgótarján önkormányzata – erről a legutóbbi közgyűlési ülésen (utólagos jóváhagyással) tárgyaltak a képviselők. Az önkormányzat a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program által biztosított, kültéri sportparkok kialakítására adandó lehetőséggel szeretne élni.

 

A város a lakosságszámmal arányosan, összesen hét sportpark kialakítására nyújtott be kérelmet. Pozitív elbírálás esetén a kivitelezéshez nem szükséges önerő. Nyertes pályázat esetén a Pécskő és az Arany János utakon, a Besztercén, Zagyvapálfalván, az Acélgyári úton, a Vásártéren és a Kemerovón épülhet egy-egy, legalább 150 négyzetméter alapterületű sportpark.

A tervezett helyszínek sikeres pályázat esetén:

  • Városközpont – Pécskő út 5-7. (zeneiskola mögött)
  • Beszterce lakótelep – Ybl Miklós út 76-78. között
  • Zagyvapálfalva – Makarenkó út 7. mögött
  • Acélgyári út 22-24. között
  • Vásártér – Lőwy Sándor út (volt KRESZ-park)
  • Kemerovo – Fáy András körút 27. mögött
  • Városközpont – Arany János út 21. mellett

 

Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár nemrégiben egy ilyen létesítmény átadóján arról beszélt, hogy a kültéri sportparkok, futópályák létrehozására rendelkezésre álló pályázati forrás idén 1,5 milliárd forint, jövőre pedig 5,5 milliárd forint lesz. Mindez javítja majd a népegészségügyi mutatókat és hozzájárul ahhoz, hogy a társadalom egésze minél sportosabb és egészségesebb legyen – tette hozzá.

 

Az MTI-nek egyébként még a nyáron Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkári feladatokat is ellátó vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára azt mondta, hogy a szaktárca az idén 100-150 jelentkezőre számít a kültéri sportparkok kialakítását támogató programban. Ismertette azt is, hogy a létesítmények mindegyike alkalmas lesz az alapvető erősítő edzésformák gyakorlására, a nagyobb méretűek pedig további speciális gyakorlatok elvégzésére is lehetőséget biztosítanak. A kérelmeket a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-nél lehet benyújtani, az új sportparkokat az elbírálást követően a Nemzeti Sportközpontok építi meg.

 

Az érdeklődés ettől jóval nagyobb lett. A BSMK azt jelezte: óriási lett az érdeklődés, a megadott határidőig több mint 2300 önkormányzat nyújtott be kérelmet. Jelenleg a beérkezett kérelmek feldolgozása zajlik, az előkészítő bizottság ezt követően tud majd összeülni.

 

Kiemelt illusztráció: Egy szolnoki kondipark (MTI Fotó: Bugány János)