Helyreállt a rend a közúti- és a vasúti közlekedésben, áramkimaradás már csak néhány helyen tapasztalható

  • A Nógrád megyét elért intenzív havazás miatt számos alkalommal riasztották műszaki mentésekhez a tűzoltókat.
  • A havazás miatt több helyen fák dőltek a nyugat-nógrádi sínekre.
  • A kidőlt fák elektromos vezetékeket is elszakítottak, 3100 fogyasztót érintett áramkimaradás.

 

A hajnali óráktól felerősödő havazás fennakadásokat okozott a 2-es és a 22-es főút forgalmában, a 2-es számú főút Nógrád megyei szakaszán ezért reggel háromnegyed héttől korlátozták a 7,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek közlekedését. A 2-es úton, Szendehely és Katalinpuszta között a kapaszkodósávba lehúzódva már ekkor több kamion állt, amelyek a havazás miatt csúszóssá vált úttesten elakadtak – adta ki a tájékoztatást már kora reggel a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság. A forgalom délelőtt fél tizenegykor indult meg újra. A korlátozás időtartama alatt a személygépjárművek forgalma – rendőri irányítás mellett – folyamatos volt.

A katasztrófavédelem Nógrád megyei tűzoltóegységei csütörtök délutánig tizenkét fakidőlésnél és kilenc közúti balesetnél avatkoztak be.

Ezek többsége a megye déli és nyugati részében történt. A 22-es főúton Őrhalom közelében két személyautó ütközött össze, szintén a 22-esen Balassagyarmat és Ipolyszög között ugyancsak két autó csúszott egymásba, ebben a balesetben ketten megsérültek. A Szécsény és Varsány közötti útszakaszon egy menetrend szerint közlekedő autóbusz csúszott az árokba – a járatot egy földmunkagép segítségével húzták ki az árokból, a busz utasai nem sérültek meg. A 22-es főúton a rétsági körforgalom közelében több kamion árokba csúszott, ennél a káresetnél az érsekvadkerti önkéntes tűzoltók végezték a kárfelszámolást. A teherautók baleseteiben senki nem sérült meg, a forgalom már itt is helyreállt.

Ha az időjárási helyzet szükségessé teszi, a közútkezelő és a rendőrség élhet azzal a lehetőségével, hogy korlátozza a teherautók közlekedését. Ez nem feltétlen minden esetben az út teljes járhatatlansága miatt történik, célja jellemzően az, hogy a nagyobb járművek esetleges elakadása ne akadályozza a normál forgalmat és a hóeltakarítást. Mint az ma is tapasztalható volt: Nyugat-Nógrád főútjain a személyautók különösebb fennakadás nélkül közlekedtek, ugyanakkor miután feloldották a kamionok közlekedési korlátozását, rövid időn belül több kamion is árokba csúszott.

Árokba csúszott egy-egy személyautó a Becske és Magyarnándor közötti útszakaszon, Mohora külterületén, valamint Ipolyszögön és a 2-es főútról Diósjenő irányába vezető útszakaszokon is, valamint árokba csúszott egy kamion a Herencsény és Cserhátszentiván közötti úton is.

 

Több helyen fák dőltek a vasúti pályára

A vonatközlekedésben is késések voltak, hiszen több helyszínen a vasúti sínekre dőlt fák akadályozták a forgalmat. A vasúti közlekedést Drégelypalánk és Diósjenő között egy nagy méretű fa szünetette be ideiglenesen, mely a vasúti vonalra hasadt, a Ráróspuszta és Nógrádszakál közötti sínpárra pedig kilenc nagyobb méretű fa dőlt rá. Itt – illetve kora reggel Szügynél és Magyarnándor közelében – szintén várakozni kellett a vonatoknak, hogy tovább tudjanak haladni, ráadásul több szakaszon vonatpótló autóbuszok sem közlekedtek a kimaradt szerelvények helyett. A kárfelszámolásokat a balassagyarmati, a rétsági, a berceli, a pásztói és a salgótarjáni hivatásos tűzoltók, valamint az érsekvadkerti önkéntes tűzoltók végezték.

A Mávinform délután azt közölte, hogy Nógrádban már mindenhol eltávolították a kidőlt fákat, így megszűntek a korlátozások. Várhatóan késő délutánra, kora estére állhat helyre a menetrendszerű közlekedés a Vác–Balassagyarmat és az Ipolytarnóc–Balassagyarmat–Aszód vonalon.

 

3100 fogyasztó volt áram nélkül

Több mint háromezer fogyasztó maradt áram nélkül Nógrád megyében csütörtökön, mert a havazás miatt letört faágak vezetékszakadásokat okoztak. Az áramszolgáltató Émász igazgatósági megbízottja dél körül arról tájékoztatta az MTI-t, hogy néhány órán belül elhárítják a hibát. Irlanda Boglárka elmondta, hogy 3100 fogyasztó esett ki a szolgáltatásból, a helyreállításon folyamatosan dolgoznak.

Angyal Eszter, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője azt közölte még délelőtt, hogy Balassagyarmaton, Szécsényben, Csesztvén és a környező tanyákon, Szentén, Debercsényben, Nógrádkövesden, Kétbodonyban, Romhányban, Legénden, Nézsán, Alsópetényben, Felsőpetényben, Nőtincsen és Szendehelyen tapasztalható áramkimaradás.

Információink szerint az áramkimaradással korábban érintett helyeken délutánra majdnem mindenhol visszaállították a szolgáltatást a szakemberek, a délelőtti helyzethez képest már csak néhány település(rész)en nincs áram, de ezeken a helyeken is folyamatosan dolgoznak.

 

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság | MTI | Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság | Mávinform nyomán
Kiemelt fotó: Hókotró Somoskőújfaluban (MTI Fotó: Komka Péter)