Házhoz megy a lomokért a VGÜ

 

Sokan hiányolták Salgótarjánban az elmúlt napokban a megszokott tavaszi lomtalanítási akcióval kapcsolatos információkat. Idén azért nem találkozhatott a lakosság időrenddel és helyszínlistával, mert a VGÜ Nonprofit Kft. a városban bevezeti a házhoz menő rendszerű lomtalanítást – olvasható az önkormányzat közösségi oldalán.

 

A korábbi gyakorlatnak megfelelően a lakosoknak továbbra is évente egy alkalommal van lehetősége térítésmentesen a lomtalanítási szolgáltatás igénybevételére, maximum 1 köbméter hulladékmennyiségig. A korábbi gyakorlattól eltérően azonban – a közterületek rendjének és tisztaságának megőrzése érdekében – a lomtalanítást nem előre meghirdetett időpontban, hanem a lakosság igénybejelentése alapján, előre egyeztetett napon végzi el az idei évtől a VGÜ.

 

Az igénybejelentés történhet személyesen a cég ügyfélszolgálati irodájában (Salgótarján, Kertész út 2.) az internetről előzetesen letöltött igénybejelentő lap segítségével, telefonon a +36 32 440 366 számon vagy e-mailben a lomtalanitas@vgu.hu címen. Ahhoz, hogy rögzíteni tudják a lomtalanítási igényt, a következő adatokra lesz szükség:

  • lomhulladék típusa,
  • lomhulladék várható mennyisége (maximum 1 köbméter),
  • lomok elszállításának kívánt időpontja,
  • a lomtalanítást igénylő címe és elérhetőségei (név, cím, partnerkód, telefonszám, e-mail cím).

A lomtalanítás időpontjának pontos meghatározása a fenti szempontok és a szolgáltató belső járattervének figyelembevételével történik. Ezért a VGÜ kéri, hogy folyamatosan jelentkezzenek igényeikkel, mivel azokat csak ütemezve tudják elvégezni. A beérkezett igények alapján a cég munkatársai visszajeleznek a megadott elérhetőségek valamelyikén. A visszaigazolt napon reggel 6 óráig kell a lomokat az ingatlan elé kihelyezni, a cég munkatársai pedig a megjelölt napon 6 és 14 óra között begyűjtik majd a hulladékot.

Társasházak esetében a közös képviselőkkel egyeztetett időpontban a VGÜ Nonprofit Kft. konténert biztosít a feleslegessé vált lom hulladékok összegyűjtésére.

 

A lom továbbra sem tartalmazhat háztartási hulladékot, veszélyes anyagot tartalmazó fémhulladékokat, azbesztet tartalmazó hulladékokat, veszélyes anyagokat tartalmazó faforgácsot, oldószereket, szerves oldószereket, savakat, lúgokat, nehézfém tartalmú hulladékot, olajos rongyokat, fáradt olajat, olajszűrőket, fertőző hulladékokat (így állati tetemet vagy trágyát), gyógyszereket, éles-hegyes eszközöket (injekciós tűket, fecskendőket, vágó- vagy szúróeszközöket), permetszereket és azok dobozait, építési törmeléket, épület bontásból származó hulladékot, gumiköpenyt, autóbontásból származó hulladékot, autóroncsokat, elektronikai hulladékot és zöldhulladékot sem, mert ezt a cég nem szállítja el.

 

A lakosság részére lehetőség van az elektronikai hulladék, építési törmelék, zöldhulladék, veszélyes hulladék, személygépkocsi gumiabroncs leadására a Salgótarjáni Hulladékkezelő Központban megnyíló hulladékudvarban. Zöldhulladék szállítására vonatkozóan a VGÜ azt kéri, hogy a lakosság vegye igénybe a zöldhulladék-gyűjtő járataikat. A zöldhulladék gyűjtőzsákokba, illetve gyűjtőedénybe helyezhető falevél, ágnyesedék, vágott fű, gyom, stb. A közterületet nem szennyező módon a zsákok mellett kötegelve elhelyezhetőek a nagyobb méretű faágak is – legfeljebb 5 centiméter átmérőig és 1 méter hosszúságúra darabolva.

A VGÜ Nonprofit Kft. arra is felhívja a figyelmet ugyanakkor, hogy a bejelentés nélkül történő hulladék kihelyezése illegális hulladéklerakásnak minősül.

 

Kiemelt fotónk illusztráció!