Hatvan köbméter szemetet szállítottak el térségünk erdeiből

Az állami erdőgazdaságok tavaly 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. Az őszi időszakban megkezdett munka azonban még korántsem ért véget, az év végéig folyamatosan zajlott a hulladékmentesítés, és 2021-ben is folytatódik a munka – közölte a 3100.hu-val az Ipoly Erdő Zrt.

December végén az erdőtársaság munkatársai 60 köbméter illegálisan lerakott szemetet szállítattak el.

Az általuk kezelt térségi erdőterületeinkre – az országos helyzethez hasonlóan – leginkább vegyes kommunális hulladékot helyeznek el, az erdészek tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy jelentős az építési törmelék, a gumiabroncs, autóalkatrész, és az egyéb veszélyes hulladékok illegális kihelyezése is.

Az Ipoly Erdő Zrt. Kelet-Cserháti Erdészete december végén Bátonyterenye-Kisterenye, Salgótarján, és Vizslás települések határában több, mint 50 köbméter illegális hulladékot gyűjtött össze. Ezt több konténerbe pakolva szállították el, mintegy 500 ezer forintos költségen. Emellet az erdőgazdaság Váci Erdészetének illetékességi területén is zajlott egy hasonló akció.

Az Ipoly Erdő Zrt. közölte: az idei évben is folytatni kívánják ezen tevékenységet, ennek érdekében pályázatot nyújtottak be, melynek elbírálása és eredményhirdetése márciusban várható. Tapasztalataik szerint a koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására az erdőben jelentősen megnövekedett a látogatószám, egyre több kiránduló, túrázó keresi fel a Börzsöny és a Cserhát túraútjait. Az erdőtársaság célja, hogy ezt minél tisztább, egészségesebb környezetben tehessék meg; ugyanakkor kiemelik, hogy a legmegnyugtatóbb megoldás az lenne, ha senki sem helyezne az erdőterületekre illegálisan hulladékot.

Hozzátették azt is, hogy a megelőzés érdekében az Agrárminisztérium felhívására az állami erdőgazdaságok elkészítették azt a tervezetet, ami alapján a megtisztított területekre jövőben 900 kamerát, és több mint 300 sorompót helyezhetnek ki, hogy megakadályozzák a hulladék újbóli lerakását az erdőkben.

 

Kiemelt fotó: Hulladék az erdő szélén, melyet időközben már elszállíttatott az Ipoly Erdő Zrt. (Fotó: Ipoly Erdő Zrt.)