Határon átnyúló együttműködésben alkottak a kortárs művészek Cereden

Bár a koronavírus-járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt a hagyományos ceredi nemzetközi kortárs művésztelepet idén nem rendezték meg, egy sikeres határon átnyúló pályázatnak köszönhetően egy tíz napos szimpózium keretében idén is születtek alkotások a nógrádi községben.

A kiválasztott – hat szlovákiai és hat magyarországi – művészek számára lehetőség nyílt az önkifejezésre, mégpedig olyan műalkotások által, melyek különböző témákra reflektálnak az eco media art területéről. Munkájukat a kapcsolódó tudományterületekről érkező szakemberek is segítették.

A műalkotások által testet öltöttek a művészek nézetei a különféle szociális problémákra. A helyesen megválasztott témának, valamint a közvetlen inspirációnak köszönhetően olyan műalkotások születtek, amelyek az aktuális társadalmi problémákra és kihívásokra reagálnak, mégpedig a kontrasztok bemutatása által. Ez a kontraszt rajzolódik ki a partnerek között is, hiszen míg Kassa egy globális városi miliőt, addig Cered egy hagyományos, lokális, falusias környezetet biztosított.

A ceredi művésztelepet működtető Ars Longa Nonprofit Művészeti Egyesület a digitális művészet területén tevékenykedő, kassai székhelyű DIG-gel és a kassai egyetem művészeti karával lépett közös platformra. Az ECO MEDIA ART 2020 fantázianevű projektjük 43 ezer 495 euró támogatásban részesült az Interreg V-A Szlovákia – Magyarország Együttműködési Programban a közintézmények és a határtérségben élő emberek határon átnyúló együttműködésének javítása céljával. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A művészek a projektjeik bemutatására és a közös párbeszédre egy szimpóziumon vettek részt Cereden augusztus első felében, itt véglegesítették a műalkotásokat, amelyeket aztán a nagyközönség számára is bemutattak augusztus 15-én. Az elkészült alkotások ezután a DIG kassai galériájában lesznek megtekinthetőek.

 

(Kiemelt fotó: Ars Longa Nonprofit Művészeti Egyesület)