Határon átnyúló együttműködés keretében aktivizálják a szépkorúakat

Az idősebb korosztály aktivizálását tűzte ki célul a salgótarjáni Szív a Szívért Alapítvány és az ipolynyéki IMPÉRIUM civil szervezet a közös, határon átnyúló INTERREG projektjük keretében. Az így létrehozott Silver Program által egy új eszközt biztosítanak az idősekből álló közösségek számára, hogy ne életkoruk passzív, kiszolgáltatott elszenvedői, hanem életminőségük aktív alakítói legyenek – olvasható a Szív a Szívért Alapítvány közleményében.

A két civil szervezet ezzel a határon átnyúló együttműködéssel kíván választ adni egy évről-évre egyre súlyosbodó közös területi kihívásra, ami mindkét régió állampolgáraira és idősellátási intézményeire komoly teherként nehezedik. Szerintük ugyanis a határmenti régiókban az időskorú emberek egyébként is nagy száma folyamatosan növekszik, sok szépkorú pedig elszigetelve, magányosan él. A projekt során ezen szeretnének változtatni, ezért hozták létre a három részből álló Silver Programot.

Az Alapítvány ismertetése szerint a résztvevők a Silver Akadémia előadásain megismerhetik az egészséges öregedés technikáit és szociális stratégiáit, egy gyógytornász szakember pedig speciális fizioterápiás foglalkozást is tart a számukra. Mentor Programjukban a leghátrányosabb helyzetű időseknek nyújtanak segítséget többek között egyéni esetkezeléssel és csoportfoglalkozással, míg a Tanácsadó Program keretében felkészítik azokat az időskorúakat, akik a jövőben kortárs önkéntes segítőként támogatást nyújthatnak majd a helyi közösségek idősei számára.

A közleményben kiemelték: a program módszertanát a Szív a Szívért Alapítvány a korábbi projektjeiben már bevált módszerek, jó gyakorlatok alapján dolgozta ki az új célcsoport, az idősek számára. A magyar partner ezt az egyedi módszertant szeretné átadni a szlovák szervezet számára. A projektnek köszönhetően elindulhat az együttműködés a határmenti régiók intézményei között, melynek célja egy újszerű idősellátási rendszer kialakítása, a résztvevő szakértők ráadásul új, hasznos tapasztalatokra tehetnek szert.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)