Hat év alatt megháromszorozódott a színházba járók száma Salgótarjánban

A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház 2012-es alapítása óta háromszorosára nőtt a színházba járók száma a városban, az intézmény előadásai a Kárpát-medence minden részére eljutnak – mondta társulat igazgatója igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap este.

Simon Lajos szerint a 2012-ben alakult társulat számára nem volt kérdés, hogy a város szülöttének nevét viselje. A pályatársak kiemelték a színész Zenthe Ferenc tehetségét, kitartását, alázatát, ezért a névválasztás a társulatot is hasonló erényekre kötelezi – tette hozzá.

Az igazgató megjegyezte: hat éve a munkát határozott művészeti koncepcióval kezdték, hogy színvonalasan szórakoztató népszínházat építsenek. A repertoárban Molnár Ferenc, Mikszáth Kálmán és Moliére darabjai mellett helyet kaptak a népszínházi darabokon túlmutató előadások is Jean Cocteau-tól vagy Heinrich von Kleisttől – tette hozzá. Simon Lajos a társulat céljának nevezte, hogy Nógrád megyét fölhelyezzék az ország színházi térképére. Műsorvezetői kérdésre úgy fogalmazott: talán nem szerénytelenség kijelenteni – a közönség és a szakma visszajelzései alapján – hogy ez már sikerült is.

Most egyetlen kattintással is támogathatja a Zenthe Ferenc Színházat! A MagNet Magyar Közösségi Bank ez évben is népszerűségi játékot hirdetett, hogy eldőljön: melyik művészeti szervezetek kapják meg a bank TAO-támogatását. Ez a bevételi forma a színház egyik legnagyobb támogatása. A salgótarjáni társulat arra kéri a 3100.hu olvasóit is, hogy keressék fel a MagNet Bank oldalát és kattintsanak a Zenthe Ferenc Színházra.

Az eredmények közül kiemelte, hogy az ország több településén és a határokon túl, többi között Zentán, Sepsiszentgyörgyön, a közeli felvidéki településeken vagy a brassói színházfesztiválon is fellépnek. A nógrádi társulat nemcsak vendégszereplésekre jár, hanem maga is fogad máshonnan érkező művészeket, akik hamarosan nem csak játszani, hanem rendezni is fognak Salgótarjánban – mondta. A Zenthe Ferenc Színház igazgatója a jövőt illető tervekről szólva elmondta, hogy 2018/2019-re a színház életében “meghatározó” évadot állítanak majd össze.

Simon Lajos arról is szólt, hogy a legnagyobb terveik között szerepel az is, hogy a salgótarjáni színház önálló épületben tudjon majd működni.

Kifejtette: céljaik és reményeik szerint idővel elérkezik ugyanis az az állapot, amikor a színházi előadásokat és a városi kulturális rendezvényeket, ünnepségeket már nem lehet majd a művelődési központ egyetlen színpadára “összezsúfolni”.

 

MTI nyomán / Kiemelt fotó: Simon Lajos, a Zenthe Ferenc Színház igazgatója