Hárommiliárd forintot nyert el belterületi csapadékvíz-elvezetésre tizennyolc Nógrád megyei község

Közel hárommilliárd forintnyi támogatást nyert el Nógrád megye 18 települése a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán belterületi vízelvezetésre, illetve vízrendezésre – mondta el Skuczi Nándor hétfői sajtótájékoztatóján.

A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke ismertette: tavaly novemberben a megyei önkormányzat projektgyűjtést végzett a 2021-27-es európai uniós támogatási időszakra való felkészülés jegyében. Ennek eredményeként 80 olyan projektet sikerült beazonosítaniuk, melyek központjában a belterületi csapadékvíz-elvezetés állt. Skuczi Nándor ezután levélben kereste meg Oláh Gábort, a regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkárt, akitől kérte, hogy amennyiben a TOP 2014-2020-as forráskerete még lehetővé teszi, biztosítsanak már most hárommilliárd forintnyi plusz forrást a szóban forgó, jól előkészített projektek megvalósítására.

November végén kiderült: a kérésnek végül eleget tudott tenni a helyettes államtitkár, így újabb felhívásokat tehettek közzé. A kiírásra 19 pályázat érkezett, melyek közül 18 nyert el támogatást, csaknem hárommilliárd forint értékben. A TOP irányító hatóság nemrégiben értesítette a megyei önkormányzatot, hogy megszülettek a lezáró döntések, erről pedig az érintett településeket is tájékoztatták.

A Települési környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztések című felhívásra 18 község pályázott sikeresen. A nyertesek között van Pusztaberki, Csesztve, Kálló, Magyarnándor, Mihálygerge, Vanyarc, Szirák, Varsány, Mátranovák, Buják, Cered, Tar, Szuha, Csécse, Márkháza, Bárna, Alsótold és Ecseg önkormányzata is.

A következő időszakban az önkormányzatoknak az építészeti tervek véglegesítésével, illetve a szükséges engedélyek beszerzésével minél előbb olyan állapotba kell hozniuk a projekteket, hogy megindulhassanak a közbeszerzési eljárások – hangsúlyozta Skuczi Nándor. Miután az eljárások sikeresen lezárulnak, megkezdődhet a munka érdemi része is, ez legkorábban idén ősszel, vagy jövő tavasszal várható.

Nagy öröm számunkra, hogy folytatni tudtuk a megye építését célzó munkát. Hiszek abban, hogy építjük a megyét, és olyan komfortfokozatot tudunk biztosítani a Nógrád megyeieknek, amely itthon tartja őket – fogalmazott a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke.

Skuczi Nándor arról is beszámolt, hogy a megyei TOP-ban 2014-20-as időszakában 53 milliárd forintnyi forrásról született döntés, Salgótarján esetében pedig több mint 9,5 milliárd forintról, így összesen 62,5 milliárd forintból valósulhattak, illetve valósulhatnak meg beruházások Nógrád megyében ebben a programban. Skcuzi Nándor hozzáfűzte: azon dolgoznak, hogy a TOP+ névre hallgató, 2021 és 2027 között futó programban tovább folytathassák majd a megkezdett munkát, ennek érdekében pedig az előkészítés során folyamatosan konzultálnak a megyei szereplőkkel és a minisztériumokkal egyaránt.

 

3100.hu Fotó: Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke hétfői, salgótarjáni sajtótájékoztatóján