Háromezer forintért rabolták ki a 83 éves férfit

(Forrás: www.police.hu)

A Salgótarjáni Járási és Nyomozó Ügyészség a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat egy 38 éves nővel és 46 éves élettársával szemben.

A megélhetésükhöz szükséges jövedelemmel huzamos ideje nem rendelkező, züllött életmódot folytató pár 2015. november 19-én délután egy Nógrád megyei településen (Somoskőújfaluban – a szerk.) az egyik kocsmában italoztak, ahol az este folyamán megjelent a 83. évében járó, mozgásában korlátozott, nehézkes járású sértett is. Az akkor már ittas vádlottak már korábbról is ismerték a sértettet, akivel ezen ismeretség okán több italra is meghívatták magukat. A közös italfogyasztást követően az idős férfi elővette a pénztárcáját, abból fizetett, ennek során a vádlottak kifigyelték, hogy pénztárcáját és a visszajáró aprópénzt a sértett hová teszi.

Az idős férfi este 8 óra körül indult haza. A vádlottak felajánlották, hogy hazakísérik, mert már korábban elhatározták, hogy a készpénzét elveszik tőle. A sértettet közrefogva haladtak az utcán, majd a nő váratlanul a földre rántotta, és a földön fekvő, de védekezni próbáló, a kabátját összefogva tartó sértettet többször meg is ütötte. A bántalmazás hatására az idős férfi ellenállása megszűnt, így a nő ki tudta venni a pénztárcát a kabát belső zsebéből. A vádlott és élettársa, aki mindeközben az utcát figyelte, a sértettől összesen 2955 forintot szerzett meg, melyet a későbbiekben a rendőrség az elkövetőktől lefoglalt és a férfinak visszaadott.

A Salgótarjáni Járási és Nyomozó Ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő vádlottakkal szemben végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta vádiratában – olvasható a Nógrád Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

Mivel a vádlottak a rablást a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követték el, a cselekményre irányadó büntetési tételkeret öttől tíz évig terjed. Amennyiben a Salgótarjáni Járásbíróság elítéli őket, a büntetés kiszabásakor a büntetési tétel középmértékéből, jelen esetben hét és fél évből kiindulva kell meghatároznia – a súlyosító és az enyhítő körülmények figyelembe vételével – a szabadságvesztés konkrét időtartamát.

 

Kiemelt fotó forrása: www.police.hu