Három speciális terepjáró érkezett a nógrádi hivatásos és önkéntes tűzoltókhoz

Újabb hatvanhárom speciális gépjármű állt a katasztrófavédelem szolgálatába, az új eszközöket Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője adta át szerdán Budapesten. Az átadott flotta 21 erdőtüzes gyorsbeavatkozó, három többcélú és két üzemanyagtöltő járműből; továbbá 29 logisztikai, árvíz- és lakosságvédelmi, valamint vezetési irányítási gépjárműből; illetve nyolc duplakabinos terepjáróból áll.

Az ünnepségen Kontrát Károly azt mondta, ez már a sokadik hasonló esemény; részben uniós, részben nemzeti forrásból fejlesztik az OKF járműparkját. A magyar emberek hálásak a katasztrófavédelem tevékenységéért – jelentette ki. Az átadott járművek megkönnyítik a hivatásos tűzoltók és az önkéntes mentőszervezetek munkáját, így hozzájárulnak az élet- és vagyonbiztonsághoz – hangoztatta Kontrát Károly.

Megjegyezte: 2010-ben azt ígérték, hogy helyreállítják a biztonságot. Az eszközbeszerzéseknek is köszönhetően Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb országa – fűzte hozzá. Az államtitkár azt mondta, hogy remélhetőleg kevés katasztrófavédelmi beavatkozásra lesz majd szükség, de amikor mégis cselekedni kell, rendelkezésre fog állni a megfelelő felszerelés.

Az esemény meghívójában azt írták, hogy a hatvanhárom új speciális járművet hivatásos tűzoltók és önkéntes szervezetek használják majd beavatkozásaik során. A katasztrófavédelem hatodik éve dolgozik azon, hogy korszerűsítse, egyúttal egységesebbé tegye járműparkját. Több európai uniós projekt is forrást biztosít ehhez, ezeknek köszönhetően megújulnak az árvíz- és lakosságvédelmi feladatok, a vezetésirányítási műveletek, az üzemanyagtöltési feladatok elvégzését, valamint az erdőtűz oltását szolgáló berendezések.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy Volkswagen Amarok és egy Ford Ranger típusú járművel gazdagodott. A Karancs Természetjáró és Védő Egyesület járműparkjába szintén egy Volkswagen Amarok gépjármű került.

 

MTI | Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nyomán / Kiemelt fotó: Volkswagen Amarok terepjárók Budapesten, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság székháza előtt tartott átadóünnepségen (Fotó: MTI/Lakatos Péter)