Három nógrádi közfoglalkoztató önkormányzat vehetett át elismerést

A Start Plusz 2018 közfoglalkoztatási programok megvalósításában nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára miniszteri elismerő oklevelet adott át 73 olyan foglalkoztatónak (főként önkormányzatnak), amelyek példamutatóan szervezték meg a közfoglalkoztatást.

Nógrád megyéből Csécse, Rákóczibánya és Sóshartyán települések önkormányzatai vehettek át miniszteri elismeréseket. Az okleveleket a községek vezetői: Barna István, Jakab Gábor és Tóth Gabriella polgármesterek vették át. Az elismerés mellett 10-10 millió forintos “jutalom támogatás” is érkezik a településekre.

Jakab Gábor, Rákóczibánya polgármestere a 3100.hu megkeresésére hangsúlyozta: véleménye szerint az elismerésnek a települési közfoglalkoztatás saját adottságaikhoz mért előrelépése az alapja.

Jakab Gábor, Rákóczibánya polgármestere és dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese (Fotó: Rákóczibánya Község | Facebook)

A településvezető kiemelte, hogy a rákóczibányai közfoglalkoztatás az értékteremtés lehető legnagyobb mértékű szem előtt tartásával zajlik: a programban dolgozók utak és járdák felújításán, építésén túl többek között sportpályát építettek, szabadtéri színpadot renováltak és bővítettek, haranglábat építettek, de hosszú ideje rendezetlen közterületeknek is új arculatot adtak a településen.

 

Pogácsás Tibor: sikeres a kormány közfoglalkoztatási politikája

Sikeres a kormány közfoglalkoztatási politikája, mind a közfoglalkoztató önkormányzatok, mind a társadalom, mind a munkavállaló számára – jelentette ki a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára az elismerések átadásakor. Pogácsás Tibor hangsúlyozta: a társadalom számára azért hasznos a program, mert azon keresztül minden család érezheti, hogy a boldoguláshoz szükséges a munka, a munkaerőpiacról kiszorulók pedig újra közösségben élhetik meg mindennapjaikat. A programban ugyanakkor egymásra talált a kormány és az önkormányzatok szándéka is – tette hozzá.

Az államtitkár felidézte: a 2010-es évek elején, amikor magas volt Magyarországon a munkanélküliség, az volt a cél, hogy átmeneti lehetőséget biztosítsanak a munkanélkülieknek a jövedelemszerzésre. A kormány gazdaságpolitikai intézkedései nyomán viszont mára jelentősen nőtt a foglalkoztatás szintje, hiszen mintegy 4 420 000 ember dolgozik Magyarországon.

Ennek arányában csökkent a közmunkások száma, ma már havi átlagban csupán 122 ezren dolgoznak ebben a foglalkoztatási formában országszerte – ismertette.

Ez azt jelenti – folytatta -, hogy a gazdasági fejlődés hatására fordulat történt a munkaerőpiacon, ma már egyre nagyobb a versenyfutás a munkaerőért és már munkaerőhiánnyal kezd küzdeni a közfoglalkoztatás is. A közfoglalkoztatás azonban, részben szociális, részben közösségépítő tevékenységként, nem kophat ki a magyar foglalkoztatási rendszerből, ugyanis mindig lesznek olyanok, akik a közösség segítségére szorulnak – mondta Pogácsás Tibor.

 

Közfoglalkoztatottak által épített harangláb Rákóczibányán (Fotó: Rákóczibánya Község | Facebook)