Három nógrádi, közfoglalkoztatásban kiemelkedően teljesítő önkormányzatot jutalmazott a BM

 

A közfoglalkoztatásban kiemelkedően teljesítő ötven önkormányzatot, valamint két szeretetszolgálatot jutalmazott a Belügyminisztérium, az elismeréseket Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár adta át múlt héten csütörtökön Budapesten – közölte a tárca.

 

Mint az MTI-nek írták, a BM a közfoglalkoztatási programok megvalósításában nyújtott kiemelkedő teljesítmény elismeréseként öt-öt millió forint támogatásban részesített ötven települést, valamint a Baptista Szeretetszolgálatot és a Református Szeretetszolgálatot.

A BM közleménye szerint az oklevelek átadását megelőzően Pogácsás Tibor elmondta: a megvalósult programoknak köszönhetően javult a települések bel- és külterületi úthálózatának állapota, a közösségi terek és a gyalogos közlekedést szolgáló járdák minősége, a mezőgazdasági programokban termelt terményeket az önkormányzatok a közétkezésben hasznosítják.

A közfoglalkoztatási programokban folytatott tevékenységek egymásra épülnek, esélyt kínálnak egy-egy helyi ötlet megvalósítására is – mondta az államtitkár.

Felidézték: a közfoglalkoztatási programok megvalósításában nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenységéért tavaly szintén ötven települést, egy országos közfoglalkoztatót és egy önkormányzati szociális szolgáltatót díjazott a BM.

 

A nógrádi elismerések

Buják. A járás zsákfalujaként jelentős segítséget nyújt a közfoglalkoztatás a lakók elhelyezkedését illetően. A településen Buják Község Önkormányzata jelenleg 70 fővel vesz részt közfoglalkoztatásban. Részt vettek az illegális hulladéklerakó helyek felszámolásában, a mezőgazdasági programelemben, a téli és egyéb értékteremtő programban, belvíz-elvezetési programban és a bio- és megújuló energiafelhasználási mintaprogramban.

Konyhakerti növénytermesztésből származó termékeket az önkormányzat konyháján szociális étkeztetésre, illetve piacra termeli. Fóliasátorban és szabadföldön is termelik a többféle módon tartósításra (fagyasztás, savanyítás), illetve betárolásra kerülő különféle zöldségeket, burgonyát.

 

Rimóc. Az Önkormányzat 2012-től vesz részt az értékteremtő közfoglalkoztatásban, élve a lehetőséggel mind a mezőgazdasági, mind a helyi sajátosságokra épülő program keretén belül. A mezőgazdasági program során megtermelt konyhakerti növények egy része a közétkeztetésben kerül felhasználásra, másik része feldolgozásra kerül befőzés, tartósítás formájában.

A mezőgazdasági programlábban megtermelt búza és abból saját költségen előállított liszt szintén feldolgozásra kerül, teljes kiőrlésű kenyér gyártásával a helyi közétkeztetésben hasznosítják. 2016-2017. évi járási startmunka mintaprogram elemek közül 5 programelemben (belvízelvezetés, helyi sajátosságokra épülő, belterületi közúthálózat, mezőgazdasági, bio- és megújuló energiafelhasználás) vesznek részt, melyek összesen 43 fő foglalkoztatását teszik lehetővé.

 

Somoskőújfalu. Az önkormányzat 2013-tól vesz részt az értékteremtő közfoglalkoztatásban. A 2016/2017 évi programokban átlagosan 85 fő álláskereső foglalkoztatását tudta az önkormányzat megoldani. Jelenleg négy programelem megvalósítása van folyamatban, helyi sajátosságokra épülő, mezőgazdasági program, belvízelvezetés és belterületi közutak karbantartása. Helyi sajátosságokra épülő programelemben buszmegállók, padok, virágládák kerülnek előállításra, erre a programra építve idén megalakult a megye első szociális szövetkezete.

Mezőgazdasági program keretében zöldség- és virágtermesztést, valamint a kastélypark rendbetételét, parkosítását valósítják meg. A palánták elültetésére és nevelésére 400 m2 alapterületű fóliasátrakban kerül sor. A megtermelt zöldségek ingyenesen szétosztásra kerülnek a rászoruló segélyezettek között. A termesztett virágok a település közterületeire, parkjaiba kerülnek kiültetésre.

 

Kiemelt fotó: A Miniszteri Elismerő Oklevelek átadója (Fotó: Árvai Károly| kormany.hu)