Három nógrádi helyszín is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjaihoz

A hétvégén tartják a Kulturális Örökség Napjait, melynek során három Nógrád megyei helyszín is várja az érdeklődőket. Az eseménysorozat az Európai Örökség Napok része, amelyet immár 50 országban rendeznek meg évről évre. Az országban több száz műemlék vesz részt a programban, az érdeklődőket izgalmas programokkal és tematikus sétákkal is várják a rendezők.

Salgótarjánban szombaton 10 órai, illetve 14 órai kezdéssel vezetett épületbemutatást tartanak a Dornyay Béla Múzeumban. Itt a látogatók megismerkedhetnek a múzeum épületével és kiállításaival, sőt, a képzőművészeti tanulmányi raktárba is betekinthetnek. A múzeum jogelődjét még 1959-ben alapították, nevét Dornyay Béla helytörténész, muzeológus és kutatóról kapta, aki Salgótarjánban dolgozott gimnáziumi tanárként, ő vetette fel először a múzeumi gyűjtés gondolatát 1927-ben. A múzeumban jelenleg két állandó és egy időszaki kiállítás tekinthető meg, emellett hozzá tartozik a Zemlinszky úton található Bányászati Kiállítóhely is.

Nógrád megyében 380 védett műemléki érték található, melyből 310 műemlék és 70 nyilvántartott műemléki érték. Ezek mintegy harmada egyházi tulajdonban lévő szakrális épület, jellemzően templomok és kápolnák.  A megyében található 27 kastély és 30 kúria, kilenc várrom, valamint 70 népi építészetet képviselő lakóház, továbbá kőhidak, keresztek és szentháromság szobrok a műemlékek között.

Szintén szombaton, 15 órától a Rákóczi úti Kisboldogasszony templom várja az érdeklődőket, ahol Varga András esperes, plébános és a Nógrád Megyei Kormányhivatal állami főépítésze, Seres Róbert vezetésével járhatják be a templomot. A Kisboldogasszony tiszteletére szentelt, támfallal védett, Árpád-kori alapon álló, XVIII. századi barokk templom Salgótarján és helyi római katolikus közösség méltó büszkesége. A templom felújítása a Modern Városok Program keretében valósult meg, jelenleg az épület környezetének megújítása zajlik. A bejárás során magával az épülettel és annak történetével, illetve a megvalósult, teljes körű felújítás részleteivel lehet megismerkedni.

Kulturális Örökség Napjai

A Kisboldogasszony tiszteletére szentelt, támfallal védett, Árpád-kori alapon álló, XVIII. századi barokk templom a városunk és helyi római katolikus közösség méltó büszkesége. Salgótarján András nevű papját a fennmaradt iratokban már 1262-ben említették, a plébánia pedig már az 1332-37-i pápai tizedszedő lajstromokon is szerepelt. Középkori templomáról nincs sok adat, a kegyhely 1688-ban elhagyottan állt.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok szombaton és vasárnap is 10 órakor indít tárlatvezetéseket. A szombati eseményen résztvevők többek között megismerhetik a látogatóközpont kiállításait, illetve a világhírű lábnyomok felfedezésének történetét. Vasárnap a bükkábrányi fák mellől indul a tárlatvezetés, itt kitérnek majd a miocén ősvilág maradványaira és ezek mítoszaira is. A szervezők szeretnének kedvet csinálni a környék több nevezetességének megtekintéséhez is, ezek közé tartozik a hollókői Ófalu és vár, a szentkúti kegyhely remetelakásai, a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum, a salgótarjáni földalatti Bányászati Kiállítóhely és a füleki várhegy. Az ipolytarnóci vezetésekre előzetes regisztráció szükséges, egy-egy túrán maximum 30 fő vehet részt.

 

Nógrád Megyei Kormányhivatal nyomán / Kiemelt fotó: A salgótarjáni Kisboldogasszony templom (Fotó: Nógrád Megyei Kormányhivatal)