Három napra ellepik a fotósok a Medves térségét

Nem mintha egy “normál” hétvégén ne kattognának fényképezőgépek tucatjai Salgó várában, vagy a térség más látványos turisztikai célpontjain, de ezen a hétvégén mégis megsokszorozódik az egy főre eső képrögzítő eszközök száma a térségben. Közép-Európa legnagyobb tájfotós rendezvényét, az Olympus Medvesi Fotós Maratont rendezi meg ugyanis a Novohrad-Nógrád Geopark; péntektől vasárnapig több tízezer fotó készül el a Medves vidékéről, kivilágítják a várakat és lehetőség lesz asztrofotózásra is. A programra több mint 400 résztvevő regisztrált Magyarország minden tájáról és a határon túlról egyaránt.

Drexler Szilárd, a program egyik szervezője az MTI-nek elmondta, a Medvesi Fotós Maraton kölcsönös együttműködésről, összefogásról szól a szervezők és a fotósok között. A szervezők szeretnék megmutatni a világnak a magyar-szlovák határ mentén húzódó, napjainkig jobbára ismeretlen Medves-vidék szépségét, a táj változatosságát, a geológiai különlegességeket, a palócság hagyományait, a történelmi korokat felidéző várromokat. Ezért rengeteg garantált programot ajánlanak a fotósoknak, legyenek akár amatőrök, akár profik, a résztvevőktől pedig annyit kérnek, hogy hazaérve osszák meg felvételeiket a különböző internetes felületeken, segítsenek népszerűsíteni a Novohrad-Nógrád Geoparkot, a Medves-vidéket, valamint a természet- és tájvédelem fontosságát – tette hozzá.

Az első fotós maratont 2013-ban rendezték meg, ötletgazdái és szervezői azóta is Komka Péter, a közmédia fotóriportere és Drexler Szilárd dokumentumfilmes. Számtalan tájfotó készült el a ködből kiemelkedő Karancsről, Somoskőről, a fantasztikus természetszerű erdőkről, a fennsíkról, a napkeltéről, a Szilvás-kőről, fotózták a lenyugvó napot a Salgóról, vagy Salgó és Somoskő várait a macskalyuki kőbányából.

Drexler Szilárd elmondta azt is: túravezetők segítenek a táj felfedezésében, lesz modellfotózás a sziklákon, várromokon, palóc népviseletes portréfotózás, asztrofotós bemutató és asztrofotózás. Lehetőség lesz asztrotájképek készítésére a kivilágított váraknál, a Medves-fennsíkon, a Medvesalján. Természetvédelmi bemutatókra, fotós előadásokra, hajnali túrákra is várják az érdeklődőket. Ipartörténeti emlékek fotózását is szervezik, a program része az archaikus fotótechnikák bemutatása és kipróbálása, a Medvesalján ballonos repüléseket is tervezünk. A programhoz fotópályázat kapcsolódik idén is.

 

MTI nyomán
Kiemelt fotó: A felkelő nap várai (Fotó: Berendi Tibor)