Három híd épül az Ipolyon 2023-ig, kettő Nógrád megyét is érinti

A Drégelypalánkot és Ipolyhídvéget összekötő híd látványterve (Fotó: Felvidék.ma)
A Drégelypalánkot és Ipolyhídvéget összekötő híd látványterve (Fotó: Felvidék.ma)

Hat új közlekedési összeköttetés jön létre 2023-ig Magyarország és Szlovákia között, köztük három híd az Ipolyon – közölte a külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán, miután online egyeztetett Andrej Dolezal szlovák közlekedési miniszterrel.

Szijjártó Péter azt írta: Magyarországnak Szlovákiával van a leghosszabb határszakasza, ezért az a cél, hogy minél több ponton legyen összeköttetés a két ország között. Idén ősszel befejeződik a Miskolc és Tornyosnémeti közötti gyorsforgalmi út építése, így keleten és nyugaton is autópályával lesz összekötve Magyarország Szlovákiával – emlékeztetett. A miniszter hozzátette: megállapodás született arról is, hogy a koronavírus-járvány után újraindul a szárnyashajó-közlekedés Budapest és Pozsony között, valamint további egyeztetések lesznek a Budapestet Varsóval, Pozsonyon keresztül összekötő gyorsvasút megépítéséről.

Ipoly-hidak Nógrád megyét érintően Őrhalom és Ipolyvarbó, illetve Drégelypalánk-Ipolyhídvég között épülnek, már mindkét helyszínhez kapcsolódóan folyamatban vannak a kivitelezők kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárások.

Ezen túl a Dunakanyar közelében, Ipolydamásd és Helemba között is épül egy híd az Ipolyon, itt a napokban adják át a munkaterületet a kivitelező részére.