Három éven át jelentős támogatásban részesül a Zenthe Ferenc Színház

Rácz János (Balázs szerepében) és Simon Kata (Veronika) Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című vígjátékának próbáján a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban (Fotó: MTI/Komka Péter)

A napokban megkötött közös működtetési megállapodás kiszámítható és tervezhető működés mellett fejlesztésekre is lehetőséget ad, de a művészeti munka színvonala is tovább emelhető lesz – mondta a 3100.hu-nak Simon Lajos, a salgótarjáni színház igazgatója. A Zenthe Ferenc Színház vezetőjét azt követően kérdeztük, hogy a napokban megszületett a színház működtetésének részleteit rögzítő, a salgótarjáni önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közötti megállapodás.

Simon Lajos elmondta: a megállapodás 2022 év végéig határozza meg a működés keretrendszerét, ezen belül a színházhoz érkező támogatás mértékét is. A színházigazgató ismertetése szerint az önkormányzat és a minisztérium egyaránt 98-98 millió forint működési támogatást biztosít az idei, a következő és a 2022-es évben is. Ezen felül a minisztériumtól további – évi – 14 millió forint érkezik bérfejlesztésre és a művészeti munka fejlesztésére.

Arról, hogy egy törvénymódosítást követően a kormánnyal közösen készül működtetni színházát Salgótarján önkormányzata (is), már februárban írtunk. A salgótarjáni színház 2018 decemberében szerezte meg a “kiemelt színházművészeti szervezet” minősítést, amellyel lényegében együtt járt az, hogy 2019-ben 100 millió forint működési támogatás érkezett az államtól. Salgótarján önkormányzata tavaly – az akkor aktuális fenntartói megállapodás értelmében – az állami támogatás 70 százalékát biztosította, vagyis 70 millió forintot. Az önkormányzati támogatás éves szinten a színház bevételeinek szűk negyedét jelentette. A most megkötött közös működtetési megállapodásban a felek kötelezik magukat – és egymást – a fent ismertetett mértékű támogatások évenkénti biztosítására. A megállapodás értelmében az önkormányzat a fenntartó, a minisztérium a társműködtető.

Simon Lajos hozzátette: a Zenthe Ferenc Színház az elmúlt években már jelentős számú hazai előadást és még több vendégjátékot jegyzett, így költségvetésükben immáron a jegyek és bérletek értékesítéséből származó bevétel is fontos tényező. Az igazgató kitért arra is: különböző kulturális pályázatokon további, akár 70 millió forint összértékű támogatásban reménykednek az idei évben.

 

Hivatalosan is lezárja a 2019/2020-as salgótarjáni évadot a Zenthe Ferenc Színház

A koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések március közepén megszakították a 2019/2020-as salgótarjáni színházi évadot is. A bérlettulajdonosok néhány nap múlva hivatalosan is tájékoztatást kapnak majd a Zenthe Ferenc Színháztól arról, hogy az évadot lezártnak tekinti a társulat. A 2020/2021-es évad repertoárját még májusban ismertetni fogja a színház vezetése.

A társulatnál a következő évad indulásáig abban reménykednek, hogy a járvánnyal kapcsolatos intézkedések enyhítése hamarosan lehetővé teszi a szabadtéri színpadok megnyitását. Ha ez így lesz, az előrehaladott egyeztetések szerint a Zenthe Ferenc Színház előadásai az ország több tucat településén megjelennek majd a nyári időszakban.

 

Kiemelt archív fotó: Rácz János (Balázs szerepében) és Simon Kata (Veronika) Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című vígjátékának próbáján a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban (Fotó: MTI/Komka Péter)