Harmincötezer fő alá csökkent Salgótarján lakosságszáma

A tavalyi év során 35 ezer fő alá csökkent Salgótarján lakosságszáma, az idei év első napjára fordulva 34 877-en éltek a megyeszékhelyen a Belügyminisztérium személyiadat- és lakcím-nyilvántartásának adatai alapján. 2019-ben 593 fővel csökkent a lakosságszám Salgótarjánban. 1986 volt az utolsó év, amikor növekedett a város népessége: 43-mal, 50 667 főre.

A valós lakosságszáma szinte biztosan még ennél is alacsonyabb. A város politikai és közéletében ha sok mindenben nem is, de abban talán konszenzus van, hogy a lakosság egy része csak lakcímét tekintve salgótarjáni, de vagy életvitelszerűen, vagy heti (akár több heti) ingázóként lényegében máshol él.

A tavalyi értéktől többel – számszerűen – egy év alatt mindösszesen egyszer, 2004-ben csökkent (624 fővel) a megyeszékhelyi népesség 1987-ig, a lakosságszám folyamatos csökkenésének kezdetéig visszatekintve. Lakosságarányosan vizsgálva a csökkenést a 2019-es esztendő mutatta a legmagasabb arányt:

1,67 százalékkal kevesebb lakosa volt Salgótarjánnak 2019 végére, mint tavaly január elsején.

A lakosságszám csökkenése a város elöregedéséből és az elvándorlásból egyaránt fakad, mostanra már előbbi a hangsúlyosabb probléma – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A 3100.hu ezen adatokra alapozott elemzése szerint az 1980-as években a halálozások és születések száma még kiegyenlített volt, 1400 fő körüli évtizedes léptékű elvándorlás mellett. Az 1990-es években már mindkettő utóbbival azonos nagyságrendű számokat mutatott, míg a 2000 és 2010 közötti évtizedben a halálozáshoz képest egyre csökkenő születésszám már mintegy ötödével meghaladta az elvándorlás (vagy negatív előjelű vándorlás) okozta népességcsökkenést.

Ez a tendencia a mögöttünk hagyott évtizedben még jobban eltolódott a természetes fogyás felé: minden három főnyi népességcsökkenésből kettő a születésektől jóval több halálozás, egy pedig az elvándorlás számlájára írható.


 

3100.hu Fotó: Salgótarján belvárosa (3100.hu Fotó: Komka Péter)