Harminc nógrádi intézményben szolgál ősztől iskolaőr

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Varga György)

Idén ősszel 491 helyszínen kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök, köztük 30 nógrádi intézményben. Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, feladata azon intézmények belső rendjének fenntartása lesz, amelyekben erre leginkább szükség van. Az állami intézményfenntartók felmérése és az intézményvezetők kérése alapján az ősszel 491 állami fenntartású intézmény feladatellátási helyén indul el az iskolaőrség működése, ezek közül 288 köznevelési és 203 szakképzési intézmény – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A 3100.hu összegzése szerint Nógrád megyében 30 olyan intézmény lesz, ahol szeptembertől iskolaőr is vigyázza a rendet.

A Salgótarjáni Tankerületi Központ illetékességi területén 14 iskola érintett. A megyeszékhelyen a Salgótarjáni Általános Iskola Arany János Tagiskolájában, Dornyay Béla Tagiskolájában és Petőfi Sándor Tagiskolájában lesznek iskolaőrök. A megyeszékhelyen túl érintett a Bartók Térségi Általános Iskola bátonyterenyei Kossuth Lajos Tagintézménye és mátraverebélyi Madách Imre Tagintézménye, a Bátonyterenyei Bartók Béla Térségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, az Ecsegi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, a Héhalmi Általános Iskola, a Jobbágyi Fáy András Általános Iskola, a Kállói II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, a Karancssági I. István Általános Iskola, a karancslapujtői Mocsáry Antal Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, továbbá a karancskeszi Platthy József Általános Iskola és annak litkei tagintézménye.

A Balassagyarmati Tankerületi Központ illetékességi területén 9 iskola 12 telephelye érintett. Ezek az Érsekvadkerti Petőfi Sándor Általános Iskola (és telephelye), a Dejtári Mikszáth Kálmán Általános Iskola és annak drégelypalánki Szondi György Tagiskolája, a Nógrádmegyeri Mikszáth Kálmán Általános Iskola, az Őrhalmi József Attila Általános Iskola, a ludányhalászi Ráday Gedeon Általános Iskola, a Rimóci Szent István Általános Iskola (és telephelye), a Tereskei Általános Iskola (és telephelye), továbbá a Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola.

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum nyolc intézménye közül a balassagyarmati Szent-Györgyi kivételével mind a hét további középiskola érintett. Iskolaőr szolgál szeptembertől Salgótarjánban a Borbélyban, a Kereskedelmiben, a Stromfeldben és a Táncsicsban; Balassagyarmaton a Mikszáthban és a Szondiban; továbbá Bátonyterenyén a Fáyban is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye szerint az intézményi kör a későbbiekben változhat, előfordulhat, hogy egy intézményben egy idő után okafogyottá válik az iskolaőr jelenléte, míg más iskola – amennyiben ezt kéri – bekerülhet az iskolaőrség által érintett intézményi körbe. A minisztérium arra is emlékeztet, hogy a törvényjavaslat parlamenti vitája során abban minden párt egyetértett, hogy nincs helye az iskolában semmiféle erőszaknak, sem a diákok között, sem a pedagógusok és a diákok között nem tűrhető ennek semmilyen formája.

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma nyomán / Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Varga György)