Harminc centiméteres fűmagasság felett bírságra számíthatnak az ingatlantulajdonosok

Módosította a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelet Salgótarján önkormányzata.

Fekete Zsolt polgármester a közgyűlés múlt pénteki rendkívüli ülésén ismertette: jelentős számú panaszbejelentés érkezik, melyekben többek között a gazos és gondozatlan, magántulajdonú ingatlanok állapotát kifogásolja a lakosság. Ezért, továbbá a gondos városkép és a tisztántartási kötelezettséget elmulasztók megfelelő szankcionálása érdekében módosították a rendeletet.

Tolnai Sándor, a Fidesz-KDNP frakció képviselője egy korábbi, fűnyírással kapcsolatos rendeletmódosítás nyomán azt kérte, hogy a társasházak részletes tájékoztatást kapjanak arról, mely terület gondozása a saját felelősségük és mely terület tartozik a városhoz.

Fekete Zsolt válaszában kiemelte: a módosítás nem elsősorban az önkormányzati vagy társasházi területekre, hanem egyéb, más tulajdonban álló közterületekre (vagy közterületeknek mondott területekre) vonatkozik. Példaként a vasutak és közutak környékét említette.

Hozzátette: az ilyen területeken eddig nem megfelelő módon és mértékben elvégzett fűnyírást több esetben az önkormányzat orvosolta, vagy felszólítással próbálták elérni a helyzet rendezését.

Romhányi Katalin, a város jegyzője megerősítette, hogy a polgármesteri hivatal az eddigiekben is próbálta felszólító levelekkel rendezni a problémás területek helyzetét, de ez nem sok eredményre vezetett. Ugyanakkor azt is megfogalmazta, hogy továbbra sem céljuk a közigazgatási bírság kiszabása, de reményeik szerint a szankció kilátásba helyezésével – és szükség szerinti alkalmazásával – eredményesebben járhatnak el az érintett ingatlanok tulajdonosaival szemben.

Az elfogadott, már életbe is lépett módosítás értelmében 30 centiméter alatt szükséges tartani a fűmagasságot az ingatlantulajdonosoknak. Aki ezt nem tartja be, magánszemély esetében 200 ezer forintig, jogi személy vagy szervezet esetében 2 millió forintig terjedő közigazgatási bírsággal büntethető.

A rendelet mindemellett kiterjed az általános tisztántartási, a járda vagy az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő nyesési, továbbá télen a hóeltakarítási és síkosságmentesítési kötelezettségre is.

 

Kiemelt archív fotó: Az egyik legtöbb, úszótelken álló tömbházak közötti zöldfelület a Beszterce-lakótelepen található, itt az önkormányzat felelőssége a fűnyírás