Harmadszor is megküzdöttek a lángokkal a tűzoltók a csókási hulladéklerakóban

Miután a tűzoltók szombaton éjjelre közel fél napos erőfeszítéseket követően elfojtották a lángokat a csókáspusztai hulladéklerakóban, először vasárnap reggel, majd hétfőn este is visszagyulladt a szemét.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfőn 21 óra után nem sokkal közölte, hogy az újabb visszagyulladás és a beizzások elfojtásán dolgoznak a tűzoltók.

A salgótarjáni hivatásos tűzoltók a telep háromnegyedén dolgoztak, ezen a területen több helyen tapasztaltak beégéseket, füstölt és izzott a szemét. Az egységek munkagépeket a helyszínre kértek, ahová már a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is kiérkezett – ismertette a katasztrófavédelem.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője közölte: a tűzoltók hétfőn 23 órára újra megfékezték a lángokat. Szikora Viktória a 3100.hu kérdésére elmondta, hogy a szakszerű beavatkozás ellenére nem ritka a hulladéklerakókban keletkezett nagyobb tűzeseteket követően, hogy a szemét újra lángra kapjon. Kiemelte azt is, hogy a tűzoltók beavatkozása mellett az újabb visszagyulladások megelőzésére a katasztrófavédelem iránymutatása szerint a hulladéklerakó munkatársai is megfeszített munkát végeztek és végeznek.

A szombati tűzoltás a csókáspusztai hulladéklerakóban (Fotó forrása és további képek: Mészáros Hajnalka - Karancs Speciális Mentőszolgálat Ksm-Usar | Facebook)
A szombati tűzoltás a csókáspusztai hulladéklerakóban (Fotó forrása és további képek: Mészáros Hajnalka – Karancs Speciális Mentőszolgálat Ksm-Usar | Facebook)

A szombati tűzoltás után először vasárnap reggel gyulladt újra a hulladék. Akkor a salgótarjáni hivatásos tűzoltókat riasztották a helyszínre, emellett önkéntes tűzoltók és a Karancs Speciális Mentőszolgálat önkéntes tagjai is a helyszínre érkeztek, valamint továbbra is a helyszínen tartózkodtak a hulladéklerakó munkatársai is. Vasárnap újabb több órás küzdelmet követően sikerült a tüzet sikerült eloltani, a helyszín földdel történő eltakarása az esti órákig tartott.

A vasárnap reggeli órákban lakossági bejelentés is érkezett a katasztrófavédelemhez, miszerint Salgótarján és Vizslás-Újlak határában füstöt és szúrós szagot észleltek. A Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat és a Katasztrófavédelmi Mobil Labor is a helyszínre vonult. Megállapították, hogy a jelenség a csókáspusztai tűzesettel összefüggésbe hozható, majd párhuzamos méréseket végeztek, azonban az egészségre ártalmas károsanyag-koncentrációt továbbra sem mutattak ki.

Fekete Zoltán, a VGÜ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a város közösségi oldalán korábban megjelentek szerint úgy fogalmazott: a tűz feltehetőleg öngyulladás eredménye volt, idegenkezűség gyanúja nem merült fel.

 

Kiemelt fotó: A szombati tűzoltás a csókáspusztai hulladéklerakóban (Fotó forrása és további képek: Mészáros Hajnalka – Karancs Speciális Mentőszolgálat Ksm-Usar | Facebook)