Harangot avatnak a Füleki Várjátékokon

 

Szombaton és vasárnap huszadik alkalommal rendezik meg a Füleki Várjátékokat a felvidéki városban, ahol átadják az egykori várkápolna harangját is – közölte a Füleki Vármúzeum.

Mint írják, a várjátékok különleges nyitóeseménye lesz az egykori füleki várkápolna harangjának átadása. A harangot Slíz Róbert harangöntő készíti el pénteken, az öntőformát a szombati rendezvényen nyitják fel, majd a harang a letisztítást követően az egykori várkápolna helyére kerül.

A harangláb ott áll majd, ahol egykoron a vár kápolnája volt megtalálható. Onnan a vár 1682-es bevételét követően az elvonuló oszmán seregek ökörszekéren szállították el a harangot, ágyúnak beönteni. A szekér azonban a székelyföldi Mikháza környékén a rossz utakon elakadt, a helyi urak pedig megvásárolták róla a harangot ötszáz forintért és a mikházi ferences templomnak ajándékozták. A harang aztán a templom nyolcszögletű tornyában egészen a 19. századig szolgálta a helyi katolikus híveket.

A középkori erődítményben szombaton fegyver- és harcmodor-bemutatókat, verbuválást, solymászbemutatót, párbajokat és történelmi táncokat láthatnak az ideérkezők, de középkori zene, ételkóstoló is színesíti a rendezvényt. A legkisebbeket óriásbábos előadás, gyermekcsata és mutatványosok is szórakoztatják. A rendezvényt kézműves vásár kíséri, a várjátékok szervezői idén a történelmi mesterségek bemutatására fókuszálnak.

Vasárnap zajlik a Füleki Farkasok szervezésében a XIII. Nemzetközi Történelmi Íjászverseny a “Nógrád Íjásza” címért és a “Füleki Vár Védője” rangért. A versenyben különböző kategóriákban mérhetik össze tudásukat a jelentkezők.

 

MTI nyomán / Kiemelt fotó: Az öntőforma elkészítéséhez szükségek pozitív modellek Slíz Róbert műhelyében (Fotó: Füleki Vármúzeum)