Hamarosan hivatalosan is átadják a 21-es négynyomúsított szakaszait

Heteken belül hivatalosan is átadják a forgalomnak a 21-es út két újonnan négynyomúsított szakaszát. A 3100.hu érdeklődésére a Nógrád Megyei Kormányhivatal közölte: immáron a Szurdokpüspöki – Pásztó és a Pásztó – Mátraszőlős szakasz is jogerős ideiglenes forgalomba helyezési engedéllyel rendelkezik.

A jogszabályok szerint az ideiglenes forgalomba helyezés mellett még lehet munkavégzés egy kivitelezéssel érintett területen, de ezektől a jellemzően kapcsolódó jellegű munkáktól függetlenül az út érintett szakasza közlekedésbiztonsági szempontból már alkalmas a közlekedésre. Az ideiglenesen forgalomba helyezett útszakaszon való közlekedés során már kevesebb korlátozással, forgalom elől elzárt területtel találkoznak a gépjárművezetők, a közlekedés körülményei már megközelítik a végleges állapotot.

Arról már ősszel is írtunk, hogy úgy a Pásztó és Mátraszőlős közötti, mint a Szurdokpüspöki – Pásztó szakasz esetében is a tervezettnél gyorsabban halad a kivitelezés. A mátraszőlősi szakaszon 2018. július 2. a beruházás szerződéses határideje, a hollókői elágazó környékének aszfaltcsíkján pedig 2018 májusi az eredeti befejezési céldátum. Megkeresésünkre a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közölte: a szakaszok ünnepélyes átadása terveik szerint február első felében várható.

 

Zajlik a kivitelezés Tarnál és Bátonyterenyénél is

A 21-es út Tar és Mátraverebély, illetve Bátonyterenye környéki négynyomúsításánál a kivitelezés a tervek szerint halad – közölte érdeklődésünkre a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Ismertették: a kivitelező a munkaterületen található anyagdepóniák rendezését és feltöltését végzi ebben az időszakban, de dolgoznak Tar településhez tartozó Köves-tető sziklarész bontásán és az elkészülő sziklarézsű stabilizálásán, illetve az itteni műtárgyak egyes elemeinek betonozását végzik.

Bátonyterenye környékén jelenleg a közműátépítéseken dolgoznak, befejezik a vízelvezető csatornák építését, végzik az egyes műtárgyak betonozását, illetve a betonozás előkészítését. A kapcsolódó, Mátraverebély és a szentkúti kegyhelyhez vezető összekötő út projektje jelenleg előkészítés áll, jelenleg már rendelkezésre állnak az útépítés engedélyezési tervei – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A kapcsolódó beruházásról nyilvánosan elérhető dokumentációból kiderült: a főúton Mátraverebélyben kialakítandó körforgalomból indulva az új nyomvonal a település és a főút által közrezárt zöldterületen keresztül halad majd és a domboldalban csatlakozik be az úgynevezett régi 21-es Mátraverebély és a szentkúti elágazó közötti szakaszába. A települést elkerülő új, összekötő útszakasz mintegy 600 méteres lesz.

 

Hatvan és Lőrinci között is befejező fázisához közeledik a négynyomúsítás

Szintén a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től tudjuk, hogy már a befejező munkák zajlanak a 21-es út Hatvan és Lőrinci közötti négynyomúsításánál, az osztott pályás ideiglenes forgalomterelés bevezetését követően hamarosan teljes körűen elbontásra kerülnek az ideiglenes forgalomterelő elemek. Végéhez közeledik az árokburkolás, a vadvédő kerítés építése, kiépítik a végleges forgalomtechnikák és a növénytelepítési munkákat is elvégzik. A teljes befejezés és az átadás itt tavasszal várható.

 

Kiemelt fotó: A 21-es út újépítésű, kétszer kétsávos szakasza Pásztó közelében (MTI Fotó: Komka Péter)