Halált okozó testi sértéssel gyanúsítanak egy 62 éves salgótarjáni férfit

Amint arról szombaton délután írtunk: holtan találtak egy nőt Salgótarjánban, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság büntetőeljárás keretében kezdte vizsgálja a haláleset körülményeit. Király-Kollár Ramóna, a főkapitányság sajtóreferense korábbi tájékoztatása szerint a rendőrségre szombaton délelőtt 10 óra után érkezett a bejelentés arról, hogy Salgótarján külterületén egy nő holttestét találták meg egy családi házban.

A sajtóreferens szombaton késő este arról tájékoztatta a 3100.hu-t, hogy a rendőrök egy 62 éves férfit állítottak elő a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságra. A férfit halált okozó testi sértés megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, majd őrizetbe vették, a hatóság a haláleset pontos körülményeit szakértők bevonásával vizsgálja.

 

Halált okozó testi sértés, vagyis gyilkosság?

A hatóságok különbséget tesznek gyilkosság – pontos megfogalmazásban emberölés – és halált okozó testi sértés között. Előbbi esetben az elkövető tudatában van, hogy más halálát okozhatja az, amit tesz, illetve kifejezett célja más életének kioltása. Halált okozó testi sértés esetében az elkövető részéről nincs szándék arra, hogy megölje a sértettet. Maga az egész cselekmény, a használt eszköz és az elkövetés módja, valamint további körülményei is rengeteg információt szolgáltatnak a nyomozóknak és a szakértőknek az elhatároláshoz, erről itt lehet bővebben olvasni.

Ennek megfelelően egy nyomozás előrehaladása során is megváltozhat az adott ügy minősítése. Például idén januárban a salgótarjáni piac közelében, a Tarján-patak medrénél egy nő holttestét találták meg, a rendőrség pedig halált okozó testi sértés bűntett gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. Amikor a rendőrség bejelentette, hogy elfogták, kihallgatták, majd őrizetbe vették a feltételezett elkövetőt, már (kettős) emberöléssel gyanúsították.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (police.hu)