Hadfi Gréta az ifjúsági olimpiáról is éremmel térne haza

Salgótarján büszkesége, a tizenhetedik életévét a napokban betöltött Hadfi Gréta a magyar ifjúsági strandkézilabda válogatott oszlopos tagjaként a tavalyi világbajnoki győzelemmel vívta ki a most, Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpián való részvételt. Idén nyáron az Európa-bajnokságot is megnyerte a lánycsapat, amely azt a tornát már az olimpiai felkészülés egyik fontos állomásának tekintette. Gréti és társai éremesélyesként vágnak bele a küzdelmekbe október 8-án hétfőn. A válogatott csodakapusa – akit a világbajnokságon a torna legjobb kapusának is megválasztottak – Argentínából adott interjút a 3100.hu-nak.

Beszéljünk kicsit az előzményekről. Hogy sikerült a felkészülés?

Nem sokkal a nyári Európa-bajnokság után már kezdődtek a terem edzések és a bajnokságok, így például strandkézi edzőtábort csak bonyolult egyeztetések után tudtunk összehozni, de megtettük, amit lehetett. Volt, hogy délelőtt a homokban edzettem majd egy gyors zuhany után mentem a Fradihoz teremkézire. De úgy érzem, jól összeállt a válogatott és összeszokott csapat vagyunk már. A keret lényegében megegyezik az EB-n és VB-n látottal, annyi különbséggel, hogy ide csak kilenc játékos utazhatott, míg az EB-n tizenketten voltunk.

Milyen érzésekkel vágtatok neki a nagy utazásnak?

Alig vártam, hogy eljöjjön az indulás ideje, vágtam is a centit igazából… Ahogy közeledett a nap, úgy tűnt egyre hihetetlenebbnek. Az eskütétel nagyon megható volt, még néhány könnycsepp is legördült az arcomon. Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszéde után valóban átéreztük, hogy ennek komoly tétje van. Meg kell felelnünk a magyar olimpiai hagyományoknak. Óriási megtiszteltetés ez, és mindent megteszünk majd a pályán, hogy méltón képviseljük Magyarországot!

Kimondhatjuk, hogy ez eddigi életed nagy kalandja?

Nagyon sok csodálatos emlék és élmény fűz már most is a kézilabdához és a strandkézihez, de igen, a legnagyobb kaland a mostani, Buenos Aires-i ifjúsági olimpia.

Mesélj kérlek a rendező városról és az olimpiai faluról, az első kinti benyomásokról!

Buenos Aires gyönyörű hely, jobban majd a strandkézi versenyszáma után tudjuk megismerni. A falu pedig hihetetlen. Olyan, mint egy álomvilág, egymás után sorakoznak az erre az alkalomra épített házak, a teraszokon zászlók jelzik, melyik ország sportolói laknak a szobákban. Mindenfelé csak sportolókat látunk, hiszen összesen négyezren érkeztünk a versenyekre, plusz a szakmai stábok.

Könnyen ment az akklimatizálódás?

Viszonylag jól ment igen, bár ebben segítségünkre volt a szakmai csapat, akik odafigyeltek ránk, például abban, hogy meddig ne aludjunk a repülőn azért, hogy majd könnyebb legyen az időzónához alkalmazkodni. Már az érkezés napján is tartottunk egy átmozgató edzést, azóta pedig minden nap készülünk. Az időjárás nagyon jó és az ételek is rendben vannak. Tettre készen várjuk a rajtot.

Világbajnoki és Európa-bajnoki címvédőként indulunk az olimpiára, azt gondolom, hogy ez mindenképp egy előny lehet számunkra – mondta Pinizsi Zoltán szövetségi edző a Magyar Kézilabda Szövetség honlapján megjelent interjúban. Egyáltalán nincs rajtunk teher emiatt, volt már rajtunk nyomás a világbajnokság és az Európa-bajnokság előtt, de a játékosok nem ezzel foglalkoztak, és mi edzők sem tettünk rájuk terhet – tette hozzá. A szövetségi edző kiemelte, hogy a lányok már viszonylag rutinos játékosok, hiszen évek óta ezt a sportot űzik, így pontosan tudják, hogy melyik mérkőzés a fontos, hogy mikor mit kell csinálni.

Ifjúsági Olimpiai Játékok (Buenos Aires, Argentína)
Strandkézilabda, nők – 2018. október 8-13.

Csoportbeosztás:
A-csoport: Magyarország, Tajvan, Horvátország, Amerikai Szamoa, Mauritius, Oroszország
B-csoport: Hollandia, Argentína, Venezuela, Paraguay, Hongkong, Törökország

A magyar válogatott csoportmérkőzései:

2018. október 8.
16:40 Magyarország-Amerikai Szamoa
21:10 Mauritius-Magyarország

2018. október 9.
15:50 Magyarország-Oroszország
20:20 Horvátország-Magyarország

2018. október 10.
16:40 Magyarország-Tajvan

A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe, amelybe a továbbjutók magukkal viszik a másik két továbbjutó elleni eredményüket, és további három mérkőzést játszanak a másik csoport legjobbjaival. A középdöntő első négy helyezettje jut az elődöntőbe.

Hétfőn a csoportmérkőzéssel kezdtek, és ha minden a lehető legjobban megy, akkor szombatig versenyben is maradtok, akkor lesz ugyanis a döntő. Célul tűztétek ki a triplázást a VB és az EB után?

Az óriási dolog lenne, nagy álmunk válna valóra. Mindenképp szeretnénk szépen zárni az utánpótlás éveinket, ennek a csapatnak ugyanis ez az utolsó versenye. Megvan az esélyünk a dobogóra, jó csoportba kerültünk, mindenképp szeretnénk továbbjutni, aztán pedig igyekszünk majd a legjobbat kihozva magunkból, menetelni a légvégéig. Ráadásul nemcsak magunkért küzdünk, hanem azokért a csapattagokért is, akik az EB-n még velünk voltak, de ide nem jöhettek el az alacsonyabb keretlétszám miatt.

Mit üzensz a salgótarjáni fiataloknak?

Szeretném ha tudnák, hogy én is csak szórakozásból kezdtem a strandkézilabdát, mégis életem legszebb élményeit okozta ez a sport és nemcsak a helyszíneket illetőleg ahova eljutottam a világon, hanem azokat a barátokat is, akikkel a strandkézi hozott össze. Arra biztatom a gyerekeket, fiatalokat, hogy próbálják ki mindenféleképpen a strandkézilabdát, hiszen Salgótarjánban ehhez minden lehetőség adott és a sport által nagy álmok válhatnak valóra.

 

Kiemelt fotó: Az ifjúsági olimpián szereplő magyar lány strandkézilabda-válogatott és a szakmai stáb, középen a salgótarjáni Hadfi Gréta (Forrás: Magyar Kézilabda Szövetség)