Hadfi Gréta: a cél most Argentína!

A friss Európa-bajnoki aranyérmes salgótarjáni strandkézilabdázó Hadfi Gréta interjút adott portálunknak. Beszámolt montenegrói élményeiről, elárulta az ifjúsági válogatott strandkézilabda-csapat sikereinek titkát, s bevallotta, hogy elégedetlen jeles bizonyítványával. Arról is mesélt, mit érzett, amikor néhány héttel az Európa-bajnokság előtt súlyos sérülést szenvedett. Hangsúlyozta: legfőbb célja most ott lenni az argentínai ifjúsági olimpiára utazó keretben.

Hogyan érzed magad világ- és most újdonsült Európa-bajnokként? Elfáradtál a mögötted hagyott szezonban?

Jól vagyok, a fáradtságot felülírja az öröm. Most van egy kis pihenő, de bő egy hét múlva már kezdjük a teremkézi alapozást.

A tizedik évfolyamot fejezted most be, milyen lett a bizonyítvány?

Nem vagyok teljesen elégedett magammal, mert nekem a tanulással is komoly céljaim vannak a jövőben. Most jeles lett a bizonyítványom, sajnos nem volt elég időm egyes tantárgyakra. De mentségemre szóljon, hogy nagyon sűrű volt az elmúlt néhány hónap. És ez az eredmény még nem is számít a továbbtanulás szempontjából, ez vigasztal. Jövőre igyekszem jobban teljesíteni majd.

A tavalyi VB-győzelem után reális elvárás volt az U18-as strandkézilabda válogatottól az éremszerzés az EB-n. A formát azonban nem minden csapatnak sikerül átmenteni egyik évről a másikra. Nektek sikerült, lehengerlően játszottatok Montenegróban. Mi a sikeretek titka?

Egy sikeres felkészülés eredménye ez. Két EBT-tornáról is aranyéremmel a nyakunkba térhettünk haza. Idén újabb taktikai elemekkel színesítettük a játékunkat, ami komoly fegyvertényt jelentett az ellenfelekkel szemben, valamint az összeszokottság is hozzájárult ahhoz, hogy kellően magabiztosak voltunk és hittünk abban, hogy amit csinálunk, az sikerhez vezet. Számunkra az edzőtáborok nem csupán a munkáról szólnak, hanem feltöltődést is jelentenek egyben. Ismerjük, szeretjük egymást és ez a pályán is kiteljesedik. Ez talán sikerünk egyik kulcsa.

Ha ki lehet emelni egyet az élményeid közül, akkor melyik volt a legemlékezetesebb mérkőzés számodra ezen az Európa-bajnokságon?

Kedvenc meccsem a döntőn kívül az Olaszokkal vívott csoportmeccs volt. Az esős idő és a nehéz körülmények ellenére is meg tudtuk nyerni. A döntőről pedig azt tudom elmondani, hogy a hollandokat legyőzni mindig nagy élmény, hiszen ők nagyon jól játszanak, nagy riválisaink. Ráadásul most szétlövés nélkül, két szettben hoztuk a meccset, ami külön öröm.

Mi a következő feladatod a strandkézilabda válogatottal?

Ez az EB számunkra tökéletes főpróbája volt az októberben megrendezendő ifjúsági olimpiának. Innentől maximálisan erre koncentrálunk! Addig még számos edzőtábor vár ránk. Az EB-re tizenketten utaztunk, Argentínába – az ifjúsági olimpiára – kilencen utaznak. Mindent meg fogok tenni azért, hogy akkor is ott legyek a válogatottban. Ez most a legfontosabb célom.

Egy hónappal a montenegrói kontinensviadal előtt szereztél egy csúnya sérülést a korosztályos teremkézilabda döntő hétvégéjén. Aggódtál, hogy esetleg kimaradsz az EB-keretből? Hogyan sikerült a felépülés?

Sérülésem pillanatában az járt a fejemben, hogy hogy fogok így játszani a nyáron. Féltem, hogy nagy a baj és nem vehetek részt az EB-n. De a fradis edzőmtől és gyúrómtól kapott speciális gyógyeszköznek köszönhetően egy hét alatt lábra álltam és már mentem is a homokra. Ott Kisbalázs Dóra gyógytornájának, valamint a strandkézi válogatott gyúrójának is nagyban köszönhető, hogy euróba bajnokként nyilatkozhatok most! A tornát még fásliban játszottam végig, de néhány hét és teljesen hibátlan lesz a lábam.

Ezekben a napokban nyári szünet van neked, de mindössze két hétig. Nem kevés ez az idő a regenerálódásra? És mi következik utána?

Most majdnem két teljes hét a “leállás”, ilyen hosszú vakációm évek óta nem volt, mivel én teremben és a homokban is edzek és játszom, így szinte alig van megállás. Nagyon boldog ez az időszak most, nem elégedetlenkedek az idő rövidsége miatt, inkább kihasználok minden percet, amit a családdal tölthetek. Július közepén örömmel vágok majd bele a teremkézilabda alapozásba. Úgy néz ki, hogy a következő szezonban is a Fradi felnőtt csapatával fogok edzeni. Fantasztikus érzés, hogy befogadtak, és hogy köztük lehetek, velük és tőlük tanulhatok.

 

(Az exkluzív helyszíni fotókat Hadfi Grétának köszönjük!)