Vádat emeltek a sofőr ellen, aki gyorshajtás miatt súlyos balesetet okozott Balassagyarmaton

Vádat emelt a Balassagyarmati Járási Ügyészség azzal a 22 éves férfival szemben, aki tavaly nyáron egy özönvízszerű eső után gyorshajtás miatt okozott súlyos balesetet Balassagyarmaton – közölte Bóna Gyula megyei főügyész.

A vád szerint a sofőr 2020 júliusában, a kora esti órákban a korábbi özönvízszerű esőtől vizes burkolatú úttesten, Balassagyarmat felől Ipolyszög irányába haladt autójával. Az erőteljesen ívelő, úgynevezett „Kóvári kanyarba” a megengedett 50 km/h-ás sebességet jóval meghaladó, 75 km/h körüli sebességgel hajtott be. A jármű azonban a vizes úton megcsúszott, sodródva áttért a záróvonalon, majd egy szemből szabályosan érkező személygépkocsinak ütközött. A baleset következtében a szemből érkező autó anyósülésén utazó személy bordatörést szenvedett, a járművek pedig súlyosan megrongálódtak.

Felvétel a tavaly nyári baleset helyszínéről (Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)
Felvétel a tavaly nyári baleset helyszínéről (Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)

A kirendelt szakértő szerint, ha a sofőr legfeljebb 60 km/h-val hajtott volna be a kanyarba, elkerülhető lett volna a baleset. Az ügyészség ezért közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot a gyorshajtó ellen, melyben pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta, továbbá a férfival fizettetné meg a több mint 160 ezer forintnyi bűnügyi költséget is.

 

Kiemelt fotó: Az utas sérülése mellett az autók is jelentősen megrongálódtak (Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)